Nytt år, nya möjligheter

Photo by James Wheeler

Nytt år, nya möjligheter som sagt. Året 2024 är också året då Spotify inför de nya reglerna som säger att du inte får betalt alls om du inte får 1000 streams. Jag hör många som protesterar högljutt och menar att det här slår hårt mot mindre artister. Jag vet inte hur hårt det faktiskt slår, 1000 streams ger ungefär 30 spänn. I dagens läge får man en påse chips eller en limpa bröd för det. På ett år. Jag kan absolut köpa att det är orättvist, men om 30 spänn är skillnaden mellan om du fortsätter med musik eller lägger av, då kan du lika gärna lägga av!

Jag har skrivit ett blogginlägg om hur du enkelt får ihop 1000 streams. Läs gärna det, finns fina tips där för dig som behöver upp på den nivån.

Men nu ska det inte handla om varken Spotify eller streams, jag tänkte istället prata om vikten av planering, speciellt eftersom jag vet hur svårt det är för kreativa personer (som ju musiker tenderar att vara) att planera och hålla sig till en plan.

Börja med målet

Om man inte vet var man ska är det ingen idé att skynda sig. Man vet ändå inte när man kommer fram.

Nalle Puh

Nalle Puh har sagt otroligt många kloka saker, och det här är en av dem. Det är otroligt viktigt att veta vart man är på väg, både för att veta när man kommit fram, men också för att kunna avgöra om man är på rätt väg.

Alltså börjar vi med ett mål, när du om ungefär ett år summerar året som gått, var vill du vara då? Och det här kan gälla precis vad som helst, det behöver inte vara hårt knutet till dig som artist. Du som artist och du som individ är nämligen otroligt tätt sammanflätade.

Bryt ner i aktiviteter

Du kommer inte i mål på Vasaloppet utan att passera Smågan, Mångsbodarna, Risberg, Evertsberg, Oxberg, Hökberg och Eldris. Det kan absolut gå utan att nyttja servicen som finns på kontrollerna, bara staka på i 9 mil, raka vägen in i mål, men det kommer definitivt gå lättare om du tar kontroll för kontroll. Att åka skidor i nio mil är jättejobbigt, men att åka 12km är ju genomförbart. Att åka 12 km till kan nog många också göra. Sen är det bara ca 12 km till, om och om igen, tills du är i mål.

På samma sätt behöver du dela in dina övergripande mål i delmål, för att lättare kunna hantera vägen fram. Kom också ihåg att fira varje delseger genom att stanna upp, njuta av vad du åstadkommit, och planera vägen mot nästa delmål.

Du behöver, förutom delmål, även definiera aktiviteter, på en mer detaljerad nivå, som behöver genomföras för att du ska kunna nå ditt mål. Ju fler och mindre du gör aktiviteterna, desto bättre, men jag skulle rekommendera att du kanske istället delar upp per månad, och sen gör detaljerade aktiviteter för varje månad. Saker kommer liksom att hända på vägen, så idag kan du omöjligt veta vad du ska göra en torsdag om 10 månader.

Är det rimligt?

Du behöver göra en övergripande koll att du faktiskt har möjlighet att uppnå dina delmål. Säg att mitt mål är att få en miljard streams under 2024 (hade 115 streams 2023, för min egen musik). Då behöver jag nästan tre miljoner streams per dygn.

Vad ska jag göra för att få det? Skriva årets låt, och marknadsföra den helt galet mycket. Kan jag göra det? Nå, skriva årets låt skulle jag kanske kunna göra, med lite tur och jävlar anamma.

Jag skulle behöva bli förbannat mycket bättre på mina instrument, och på att producera musik. Kan jag det? Mjo absolut, men det tar tid.

Sen ska då låten spelas in, och fixas iordning. Mixas, mastras osv. Behöver bli bättre på det också, men det är absolut genomförbart.

Sen ska låten släppas och marknadsföras. Själva släppandet är ju skitenkelt, och marknadsföring är jag ju rätt bra på. Men det tar tid. Och kostar pengar. Men det går att göra.

Ska vi räkna ihop det, vi snackar ca tio tusen timmar för att bli bra på något, men säg att jag är halvvägs där iallafall på mina instrument. Producera, mixa och mastra tillsammans kanske jag behöver tio tusen timmar på. Då är vi uppe i 15 000 timmar, dvs 625 dygn. Då ser vi ju att det inte går att göra detta under 2024. Inte ens om jag lägger dygnets alla timmar på det.

Ett annat alternativ är ju att jag gör 1000 låtar som får 1 miljon streams var, då behöver de absolut inte vara lika bra. Förvisso är det få låtar som får en miljon streams, utan att vara riktigt bra, med fantastiska produktioner och av redan kända artister. Och att producera 3 så bra låtar per dygn, det är faktiskt helt orimligt.

Jag kommer alltså inte, som okänd artist, få en miljard streams det kommande året. Men jag kan ha som mål att släppa 5 singlar, och varje ny låt ska vara den bästa jag gjort hittills, och sammanlagt ska de få 20 000 streams.

Ha någon som håller dig ansvarig

Kom ihåg att du är ensam ansvarig för att du når dina mål. Visst, det kan finnas hinder och utmaningar på vägen, du kan vara beroende av andra och liknande, men det är du och ingen annan som är ansvarig för hur det går.

Det kan vara otroligt lätt att komma på massor av ursäkter till varför det inte går som det borde, men oavsett vad som händer så är det du som är ansvarig. En jättebra sak man kan göra, för att undvika att falla i en sånt träsk av att skylla ifrån sig, eller till och med bara inte göra det som behöver göras, är att ha någon som kan hålla dig ansvarig. Någon som du berättar både ditt mål, dina delmål och dina aktiviteter för, och som kan fråga hur det går.

Det är viktigt att det här är en person som du har en sådan relation med att hen verkligen kan ifrågasätta dig, med frågor som ”Har du skrivit klart den där låten?”, och som, när du svarar ”Nä, men D-strängen på min gitarr har gått av…” faktiskt inte tycker att det är ett godtagbart svar. Du är trots allt ansvarig, och låten borde vara klar. Visst, jättetrist att strängen gick av, men byt strängar då? Du är ansvarig.

Sammanfattning

Om du vet vart du är på väg, och vilka steg du behöver ta, så är det faktiskt bara att ta stegen, så kommer du nå målet. Kom ihåg att fira delmålen och utvärdera om det var rätt väg att gå, och om den planerade vägen framåt fortfarande verkar vara den rätta.

Saker kan hända på vägen, och både delmål och slutmål kan förändras, men se alltid till att fortsätta framåt. Det är väldigt sällan du springer på åt helt fel håll, kursen kan behöva justeras lite men det är bättre att fortsätta framåt.

Varför inte skriva ner ditt mål i en kommentar här, så kan du komma tillbaka om ett år och berätta hur det gick.

Lämna en kommentar