5 konkreta tips för att få lyssnare

cheerful elderly man listening to music in headphones
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Det är många som undrar vad de kan göra för att få lyssnare, så jag tänkte ge dig fem konkreta tips, som alla kan göra, för att få fler som lyssnar.

  1. Säg åt dina nära och kära att lyssna, och nu menar jag inte att posta på Facebook att du släppt musik, utan skicka direktmeddelanden och sms, ring och tjata, skicka mail både på privat adress och till jobbet. Förklara för dem hur viktig din musik är för dig, och att om de verkligen älskar dig så kan de väl åtminstone lyssna EN gång. Och gilla. Och följa artistprofilen. Förklara för dem att det hjälper dig att nå fler. Du kan till och med gå så långt att du erbjuder dig att Swisha en femma till den som lyssnar, gillar och följer. De flesta kommer förstå hur viktigt det är, men inte begära pengarna.
  2. Gör klistermärken med den här dela-bilen från Spotify, den med en kod man kan skanna. Klistra dem överallt där människor lyssnar på musik (men undvik att åka dit för skadegörelse), till exempel busshållplatser. Eftersom människor där ofta väntar, och lyssnar på musik, är det inte helt osannolikt att de blir nyfikna och lyssnar på din musik.
  3. Facebook-grupper. Det finns Facebook-grupper där musikintresserade delar sin musik för spridning och feedback. Gå med i dessa, och se till att ge feedback, så ska du se att du också får. Du kan också posta din musik i lokala grupper, och trycka på det faktum att du är en lokal förmåga. Sen kan man ju alltid chansa på att posta i diverse olika grupper, men bäst resultat får du oftast i de grupper som har rätt inriktning. Ett par av mina artister har haft tur att hamna på väldigt stora spellistor den vägen, och fått tusentals streams.
  4. Önska låtar! Gör det på radio, på fester, på dansgolvet, på middagar, på restaurang. Önska alltid din musik. Nå, nu kanske du ska begränsa dig till där den passar, men önskeprogrammen på radio funkar ju alltid. Spelas låten i radio kommer det ge streams på Spotify också, för någon som lyssnar är din målgrupp. Sikta på lokalradio först, där är det mycket lättare att komma med. Har du ingen bra lokalradio så finns ju iallafall P4, som har regionala sändningar.
  5. Lokaltidningen, du får inte glömma bort den. Massor av lokaltidningar har kämpigt att få ihop vettigt material, och är less på att skriva om Agdas katt som har rymt igen. Kontakta dem, det är inte alls omöjligt att de vill skriva om dig. Och även om lokaltidningen inte har samma genomslagskraft som den en gång i tiden hade, så kommer du nå ut till människor som kanske inte hade hittat dig annars.

Och kom ihåg, så fort någon delar din musik, eller något om din musik, dela det vidare. Det spelar ingen roll om det är din faster som har delat, eller om det är lokaltidningen, eller om det är Gaffa, dela vidare! Dels visar det i ditt flöde att din musik är intressant, dels ger det en liten boost till den som delar dig. Ge och ta, och i det här fallet Win-Win.

Hoppas du gillat mina tips, och om du gillar inlägget får du såklart gärna dela det. Du får gärna lämna en kommentar här nedanför, och tala om vad du tycker, eller iallafall låta mig veta att du har läst. Och varför inte ta med en länk till din musik i kommentaren.

Lämna en kommentar