Det där med 1000 streams

Fotografier av Daniel Reche och juan mendez

Du har förhoppningsvis hört talas om de nya reglerna på Spotify som säger att om du inte får över 1000 streams på ett år, så får du heller ingen ersättning. Jag tänkte lite kort förklara varför jag tycker att det är en bra grej, sen ska jag gå vidare på hur du ska säkerställa att du håller dig över gränsen.

Så, varför är det en bra grej att inte betala ut några pengar till låtar som får färre än 1000 streams per år? Därför att det kommer bli mer betalt per stream, för de som faktiskt får betalt. Spotify har en modell som säger (något förenklat) att av alla pengar som kommer in behåller dom 30% och resten fördelas till artister baserat på hur många streams de har. Hur stor skillnad det här kommer att göra vet vi inte ännu, men lite skillnad lär det göra.

För dig som inte kommer upp i 1000 streams och känner att du blir blåst på pengar, kom då ihåg att det är väldigt få distributörer som betalar ut så små pengar som 1000 streams innebär. Jag fattar att det känns orättvist, men kör på för att komma över gränsen istället.

Hur kommer man över 1000 streams?

Vi tar det mest självklara först, om din låt är tre minuter lång hinner du streama den 175 200 gånger på ett år, helt på egen hand. Det är absolut inte en bra idé att lyssna på sin egen musik så många gånger, med tanke på hur algoritmer fungerar, men du kan absolut lyssna på din egen låt tusen gånger per år.

En bättre idé är att skapa en spellista, med din låt och andra låtar liknande din. Ge listan ett passande namn och börja sprida den till dina fans (vänner, familj, alla). Det här är bättre dels för att fler än du kommer lyssna på listan, och förhoppningsvis är det en hel lista med musik som personerna kommer gilla, vilket gör att de kan lyssna om och om igen, inte bara för att vara snälla mot dig. Dessutom matas algoritmerna med information om att din musik ska förknippas med de andra bra låtarna på listan, och på så sätt ökar chansen att din musik hamnar i öronen på personer som gillar den andra musiken på listan. Plötsligt har du 1000 streams.

Ännu bättre är om du kan satsa på marknadsföring, hitta dina fans, interagera med dem och växa på den vägen. Det kräver mycket jobb, men ger betydligt mer tillbaka om man gör det på rätt sätt. Hur man kan göra det finns det massor av artiklar om här på bloggen.

Lycka till

Lämna en kommentar