Kommer AI ta över?

Photo by Pavel Danilyuk

Säkert är det många som oroar sig över att AI ska ta över, både det ena och andra förstås, men här på bloggen riktar vi in oss på musikbranschen. Oron ökar säkert när Daniel Ek (CEO på Spotify) säger att kostnaden för att skapa ”music content” är nära noll. Och han har ju en poäng, att skapa ”music content” kan vilken idiot som helst med en dator (eller mobiltelefon) göra. Med modern teknik går det att få det att låta helt okej också.

Men det är ju just det där med ”music content” som är grejen. För mig är det nämligen stor skillnad på ”music content” och musik. Det finns absolut utrymme för båda, och jag tycker inte nödvändigtvis att de konkurrerar med varandra.

Music content tycker jag lämpar sig bra som bakgrundsmusik, till exempel i en hiss, på en restaurang eller i ett köpcenter. Music content är inte för att lyssna på, det ska liksom bara finnas där och skapa en stämning. En del musik i TV-spel, film och serier är också music content, men här kan också ”riktig” musik spela en stor roll.

Du kommer aldrig gå på en konsert med music content, du kommer inte köpa någon skiva eller ens söka upp den på Spotify. Den kommer att finnas runtomkring dig, men du kommer aldrig aktivt att välja den. Förresten, när det gäller Spotify kan det nog faktiskt komma spellistor med music content, för att ha som bakgrundsmusik i ditt liv.

Det finns absolut människor som gör music content, men det är nog en bransch som kommer få det tufft framöver. Vi behöver liksom ingen människa, ingen artist, bakom music content. Den ska som sagt bara finnas där, och skapa rätt känsla, rätt stämning.

Musik däremot, riktiga låtar, riktiga känslor och något personligt, där kommer AI ha svårt att helt ta över under en överskådlig framtid tror jag. Däremot tror jag att vi kommer att se mer och mer AI-stöd i musikskapandet. Vi kommer se hur våra EQ-plugins förbättras med hjälp av AI, vi kommer garanterat se virtuella instrument som får AI-funktioner, automatisk mastring kommer bli bättre och bättre.

Jag tror också att de nya reglerna från Spotify, det där med 1000 streams för att få betalt, kommer göra att det inte är lika lönsamt att spotta ur sig musik som ingen lyssnar på. Du och jag, som gör musik för vår egen skull, vi bryr oss såklart inte. Men de som har en affärsmodell som bygger på att släppa två låtar om dagen, pga många bäckar små blir snart en stor å, de kommer få tänka om.

Skriv gärna en kommentar och berätta om dina tankar kring hur AI kommer förändra musikbranschen.

Lämna en kommentar