Hur får jag över 1000 streams?

Photo by Monstera Production

Eftersom Spotify ändrar sina regler från början av 2024 blir det mycket viktigt att du som artist kan få mer än 1000 streams per år, annars blir du helt utan ersättning för streamingen (det här gäller ersättningen för mastern, inte STIM och SAMI). Jag anser förvisso att du som haft under 1000 streams per år ändå har varit utan ersättning, eftersom det har rört sig om ersättning i storleksordningen en stor läsk, och de flesta distributörer har gränser eller avgifter som gör att du ändå inte får de pengarna.

Nåväl, nu har du iallafall bestämt dig för att du måste få fler än 1000 streams per år, och börjar fundera på vad som egentligen krävs. Hur svårt är det att få 1000 streams på ett år egentligen?

Jag skulle vilja säga att det inte alls är svårt, och klarar du inte av det så förtjänar du faktiskt inga pengar. Det kanske låter lite hårt, men faktum är att om du lägger lite mer tid och energi på att försöka få lyssnare till din musik, och lite mindre på att tycka synd om dig själv och gnälla, så kommer du se att det faktiskt är rimligt. Dessutom innebär ju den här förändringen att när du väl kommer över 1000 streams per år, så får du mer pengar.

Vi börjar med dig själv, tycker du om din egen musik? Jag hoppas verkligen att du gör det, och om du gör det, lyssnar du på den själv? Faktum är att om du ger din egen musik tre streams per dygn så kommer du över 1000 streams på ett år. Låter det enformigt? Då har du för lite musik där ute, gör mer musik!

Naturligtvis kan du inte bygga en karriär på att lyssna på dig själv, det är ju uppenbart. Du måste hitta fler lyssnare, men vi snackar fortfarande att det räcker med tre streams per dygn. Har du berättat för världen att du släppt musik? Har du berättat för din pappa, har du spelat upp musiken på en släktträff? Har du berättat för dina kollegor att du släppt musik? Har du skrivit om det på sociala medier, och har du skickat sms till alla i din telefonbok?

Jag har släppt en enda singel i eget namn, och det är fem och ett halvt år sedan, men den har över 55000 streams, och du kan vara säker på att jag talat om det för alla. Det är väldigt många som inte alls gillar den typ av musik jag gör (svensk trallpunk), och det är helt okej. Jag har ändå så pass många i mitt nätverk att den fått så många streams. Och den är såklart med på alla mina punk-spellistor, jag tycker uppriktigt att det är en väldigt bra låt.

Några har också verkligen fastnat för låten, jag vet bland annat att en kompis hade den med på sin jobb-spellista ett tag, så han lyssnade på den ungefär två gånger om dagen, fem dagar i veckan. Det betyder ju att på ett år har bara han gett mig hälften av de streams som behövs för att passera gränsen. Lyssna gärna på min låt du också, om du gillar svensk trallpunk är det inte osannolikt att du gillar den.

Vad jag säger är alltså att om du verkligen brinner för din musik, då kommer du att tjäna på den här förändringen av reglerna. De som drabbas är snarare de som inte engagerar sig i sin musik. Om man till exempel gör som jag, släpper musik, talar om det för alla, och sen fokuserar på att marknadsföra andras musik i fem år, ja då kanske man faktiskt blir utan pengar. Statistiken visar att jag haft 114 streams senaste tolv månaderna. Men jag vet också att jag kan få över 1000 streams innan årsskiftet om jag ger det lite energi.

Har du inte vänner och nätverk för att få ihop 1000 streams, då får du försöka skaffa dig det.

Lämna en kommentar