Hur kan jag skriva bättre låtar?

Photo by Karolina Grabowska

Marknadsföring i all ära, men har du inte en riktigt bra låt kommer det vara svårt att få folk att lyssna. Men hur skriver man en riktigt bra låt egentligen?

Man gillar det man känner igen

Människan fungerar så, vilket du kan dra nytta av. Framför allt i kombination med stycket nedan, om att stjäla. Titta på melodifestivalen till exempel, många musiker skyr den som pesten. Vad är det för skitmusik som är med där egentligen? Och ändå fylls listorna av låtar från tävlingen i flera veckor. Vi gillar det vi känner igen, och låtarna i melodifestivalen får gott om uppmärksamhet på bästa sändningstid, både i radio och tv, och därför vill folket höra mer av det.

Är låtarna i melodifestivalen särskilt bra? Rent musikaliskt är de ju inte det, men låtskrivarna som tävlar är extremt skickliga på att skriva musik som tilltalar den stora massan. Flera gånger har du säkert tänkt att du känner igen låtarna också, vilket osökt leder oss in på nästa stycke.

Steel with pride

Nu vet jag inte om det är sant att Pablo Picasso har sagt “good artists borrow, great artists steal”, men det påstås så, och oavsett om det är sant eller inte så tycker jag det är ett väldigt bra uttryck. Jag menar såklart inte att du ska gå ut och stjäla hela låtar, men när du hittar något du gillar, var inte rädd för att använda det. Vi använder ju i princip bara olika kombinationer av samma tolv toner. Även rytmer, takter och tempo går utmärkt att stjäla.

Ju fler fantastiska fragment du har i din verktygslåda, desto lättare kommer du att ha att kombinera ihop dem till något eget fantastiskt.

Här har du ett exempel på låtar/artister som har tagit fasta på de två tidigare reglerna.

Hook

En bra låt behöver en hook, men vad är egentligen en hook? Det är ju engelska för krok, och en hook är en liten slinga som krokar fast i ditt huvud och blir kvar där. Att göra en riktigt bra hook är en vetenskap i sig, och långt utanför vad jag kan få med i det här blogginlägget.

Bryt regler

Regler är till för att brytas, det vet ju alla. Även om vi tenderar att gilla det som känns bekant behöver vi våga ta ut svängarna och bryta både mönster och regler, för att kunna skapa något som får lyssnaren att reagera, och komma ihåg oss.

Att hitta den perfekta balansen mellan det bekanta och det oväntade är absolut inte lätt, men det finns ett väldigt bra sätt att lära sig på…

Öva

Ja, övning är faktiskt det bästa sättet att lära sig på, vem hade kunnat gissa det. Övning ger faktiskt färdighet, även när det kommer till att skriva låtar. En viktig del i låtskrivandeprocessen är ju inspirationen, och även den går att öva. Många väntar på inspiration för att kunna skriva, men du kan faktiskt trigga inspirationen.

Sätt begränsningar i stil med att du måste skriva klart en låt på en bestämd (kort) tid, att du bara får använda mollackord, att du bara får använda ett ackord, att du inte får använda samma ackord två gånger och liknande. Det är en väldigt bra övning både för att få upp skickligheten som låtskrivare, men också för att trigga inspirationen.

Skriv även dåliga låtar

Ingen skriver bara bra låtar, nedan är ett klipp med Ed Sheeran. Han jämför låtskrivandet med en vattenkran. När du först slår på en vattenkran som stått länge kommer det smutsigt vatten, och du måste spola ur det smutsiga vattnet innan det kommer rent vatten. Han menar, och jag håller med, att det är exakt samma med låtskrivandet. I början är det mesta skit, men du måste skriva skitlåtarna för att komma till de bra låtarna. Se klippet här

Dela gärna med dig av dina bästa tips i kommentarerna

Lämna en kommentar