Spotifys nya ersättningsmodell (2024)

Photo by maitree rimthong

Spotify kommer ändra sin ersättningsmodell på några stora punkter, och jag tänkte berätta om dem här, och förklara lite hur det kommer påverka dig som artist. Det är verkligen stora och viktiga förändringar, men den förändringen som kanske skulle ändra ersättningen mest lyser med sin frånvaro. Lämna en kommentar om du vill att jag skriver lite om den också.

Det är tre stora förändringar som kommer i början av 2024, och de kommer få stor påverkan på hur artister får betalt. Det här kommer såklart som ett svar på kritik Spotify har fått, och i ganska stor utsträckning är det bra förändringar. Så här kommer de.

Minsta längd för icke-musik

Fram till nu har ersättningen baserats på att minst 30 sekunder av ett spår blivit lyssnat på, vilket har gjort det väldigt populärt att göra album med olika ljud, ofta som ska hjälpa dig att sova, och dela upp detta i 30-sekundersspår, för att maximera ersättningen. Nu kommer Spotify höja den gränsen för spår som inte är musik.

Det har inte bekräftats exakt var gränsen kommer gå, men rykten gör gällande att det kan handla om så mycket som fyra minuter. Du kanske tänker att det här inte påverkar dig som gör musik, men det kommer få en enorm påverkan. Tänk dig att en person lyssnar en hel natt (vi räknar på åtta timmar) på sånt här ljud, så kommer det räknas som 120 streams istället för 960. Det betyder att det är betydligt färre streams som ska dela på samma pengar, vilket kommer öka ersättningen till dig som gör riktig musik.

På gott och ont ska detta alltså enbart gälla sånt som inte är musik, vilket betyder att man fortfarande kan göra korta låtar för att maximera sin intäkt. Det återstår att se om de här ”fokusera på jobbet”-listorna kommer räknas som musik eller inte.

Straffa den som distribuerar musik som får misstänkt aktivitet

Fram tills nu har Spotify tagit bort både låtar och artister som får sina streams från bottar eller streamingfarmar, och det är ju toppen. Bottar och streamingfarmar är ett reellt problem som både stökar till det med topplistor, och med ersättningen. Förr köpte skivbolag sina egna skivor, för att driva på försäljningen och ta sig in på topplistor, idag kan man använda streamingfarmar eller botnätverk som går att hyra så billigt att det faktiskt lönar sig ekonomiskt.

Att nu bötfälla skivbolag och distributörer när sånt här upptäcks kan ju verka som en strålande idé, vi vill ju alla få bukt med problemet. Men hur kommer detta efterlevas? Vem kommer bötfällas? Och kommer distributörer som Distrokid, Record Union och Amuse våga låta oss mindre artister och skivbolag släppa musik i framtiden, eller kommer det här ta oss tillbaka till tiden när enda chansen att få ut sin musik var via de stora skivbolagen? Kommer jag som litet skivbolag våga satsa på okända artister, när jag riskerar att gå i konkurs om de fular sig?

Och ännu en detalj i detta, kommer samvetslösa bolag skicka botnätverk på sina konkurrenters musik för att få dem bötfällda? Som du hör är jag rätt skeptisk till just den här förändringen, även om jag tycker att det är fantastiskt att man försöker komma till rätta med bot-problemen.

Minsta antal streams för att få ersättning

Jag ställde en fråga om den här på min Instagram härom dagen, och alla utom en tyckte att det här var en skitdålig idé. Det går alltså ut på att man inte ska få någon ersättning alls från Spotify förrän man uppnått ett visst antal streams. Det specifika antalet är inte avslöjat, men rykten har gett oss information nog att räkna ut att det kan röra sig om ca 20 80 streams i månaden. Det här ska också gälla per artist, inte per låt.

Jag driver ett litet skivbolag, inga av mina artister är speciellt kända eller har speciellt många streams. Den av mina artister, som släppt något i närtid, som haft färst (är det inte ett ord så borde det vara) streams senaste månaden hade 59 streams, så de är med god marginal över iallafall nära gränsen.

De flesta distributörer, och skivbolag, har en gräns för hur lite pengar de betalar ut. Jag kollade upp Distrokid nu, deras gräns är $2, vilket betyder att om du ligger på 20 streams per månad kommer det ta dig ungefär typ 55 år att komma upp i gränsen. Det som händer med den här regeln är att dessa pengar fördelas på artister över gränsen istället för att hamna hos Distrokid och liknande som ändå aldrig kommer betala ut dem.

Summering

På det stora hela tycker jag att det är fantastiskt att Spotify genomför de här förändringarna. Jag tror att det kommer göra så att vi får bättre betalt per stream, troligtvis kommer vi komma upp i nivåer nära Apple Music och Tidal tack vare detta. Det som dock är ett stort orosmoln för mig är ansvaret för fejkade streams. Jag har inga problem att ta ansvar för vad jag gör, men jag är lite mer skeptisk till att ta ansvar för vad mina artister gör. Jag har förvisso en bra relation till mina artister och har fullt förtroende för att de inte gör något dumt, men ska Record Union (vår distributör) också ta ansvar för mig och mina artister? Där finns det ju liksom inte någon relation på det sättet.

Jag tänker se positivt på detta, och hålla tummarna för att det blir väldigt bra. Jag håller också tummarna för att eventuella böter går tillbaka till de artister som sköter sig, och inte hamnar som bonusar hos chefer på Spotify.

Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om de här förändringarna.

4 Kommentarer

 1. Kenneth den 2023-11-02 kl 00:03

  Hej,
  Det känns lite märkligt detta. Vad tex menas ”bottar och streamingfarmar” om man släpper ut en låt via tex Distrokid så har ju dom en del listor som man kan komma med på i promotionsyfte eller att någon privatperson skapar en bot/streamingfarm.

  Hur ska man som musiker hålla koll på exakt var ens musik hamnar, då får man lägga tid på sådant istället för att skapa musik.

  Hälsn
  Kenneth

 2. Stephan den 2023-11-13 kl 19:37

  Är det här officiellt från Spotify nu?
  Tidigare verkade det mest vara rykten?
  MVH

  • Stefan Bergfeldt den 2023-11-19 kl 16:42

   Exakta siffror verkar vara jättehemligt, men att förändringarna sker är bekräftat

Lämna en kommentar