Hur lyckas man i musikbranschen?

Photo by Nikita Khandelwal

En ganska komplex fråga att svara på, men jag ska göra mitt yttersta för att lösa det. Vad tusan innebär ens att lyckas? Det är såklart helt individuellt vad man menar, men låt oss för enkelhetens skull säga att vi menar att man ska kunna leva på sin musik. Musikbranschen är ju extremt tuff nu för tiden, så hur tusan ska man lyckas leva på sin musik?

Kalkylen är ganska enkel, intäkterna måste vara minst lika stora som utgifterna, då kan du leva på det. Det bästa sättet att faktiskt lyckas leva på sin musik är att skära i kostnaderna, och skära hårt. Existensminimum i Sverige är idag (2023) 5 717 kr, plus boendekostnader. Boendekostnader är ju rätt luddigt, så vi tittar vidare mot CSN. Normal ersättning från CSN (bidrag+lån) är 12 052 kr, och det vet vi ju att många studenter klarar av att leva på. Kan dom, så kan du!

Jag tänker ju inte argumentera för att jobba svart här, absolut inte. Jobbar man svart har man inte lyckats! Och om du ska få behålla ca 12 000 kr efter skatt och avgifter behöver du dra in ungefär det dubbla, vi räknar på 25 000 kr, det är en jämn och fin siffra. Det där med moms är lite luddigt för musiker, men eftersom momsen ändå är nån slags nollsummespel (du ska lägga på moms där du behöver betala den) så ignorerar vi den helt i de här beräkningarna.

Vad krävs det då av dig som musiker/artist för att dra in 25 000 kr per månad? Om du tänker förlita dig helt på streams krävs det drygt en miljon streams i månaden, och det förutsätter ju att du behåller alla pengarna. Har du skrivit musiken själv får du ju också ersättning från STIM, och då behövs ungefär 800 000 streams per månad. Du får helt enkelt inse, som jag skrev i förra blogginlägget, att streaming är marknadsföring i första hand, och en inkomstkälla i andra hand.

Tänk dig istället att du försöker ha ett gig i veckan. Eftersom du är oetablerad får du inget gage, utan får spela på dörren, dvs du får entrépengarna. Det kommer i snitt 60 personer som betalar 50 kr, då är du nästan halvvägs. Du säljer också i snitt 5 tröjor vid varje gig, och tjänar 100 kr per tröja, det blir ytterligare 2 000 kr på fyra veckor, totalt 14 000 kr.

Det är en bra bit från att kunna leva på det, om du inte bor gratis (vilket absolut är en möjlighet att överväga). Men tänk om du kan locka 75 personer, som betalar 75 kr, och sälja 7 tröjor, det är inte så himla stort steg ändå. Då har vi nått målet, med råge.

Om du jobbar smart med din marknadsföring, och det finns det hur mycket som helst att läsa om här på bloggen, så ska du se att det här inte är några större problem. Jag säger inte att det är lätt, det kommer att krävas väldigt mycket tid, engagemang, envishet och tålamod för att lyckas, men det går faktiskt att lyckas i musikbranschen.

Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker.

Lämna en kommentar