Min hemmastudio

Mixfönstret för min låt Jag är arg!

Jag kan ju ha nämnt detta tidigare, men eftersom jag gillar statistik har jag analyserat statistiken för den här sajten, och inser därför att du troligen inte har läst något av mina tidigare inlägg. Gör gärna det, jag skriver en del matnyttigt. Prenumerera gärna på nyhetsbrevet också, när du ändå håller på.

Nå till saken, vad är det jag kan ha nämnt tidigare? Jo, att förutom att driva ett litet skivbolag har jag också en liten hemmastudio. Det är i den jag spelar in mina egna grejer, och i viss mån även andras låtar. Jag tänkte berätta lite om den idag.

Hårdvara

Så vad har jag för hårdvara i min hemmastudio, och varför?

Ljudkort – grunden i varje hemmastudio, som på något vis tänker hålla på med analoga signaler in i en dator, är ett ljudkort. Jag har faktiskt inget eget ljudkort, jag har lånat ett av en kompis. Det är ett PreSonus Audiobox USB. Det kostar under en tusenlapp, och räcker gott och väl för mina behov. Det kan bara spela in två kanaler samtidigt, vilket räcker i princip ända tills du vill spela in ett trumset, då behöver (sanning med modifikation) du fler kanaler.

Mikrofon – en mikrofon är väldigt bra att ha, om man ska spela in ett instrument eller sång. För mig handlar det nästan uteslutande om sång. Jag har en Røde NT1-A, jag köpte faktiskt ett helt paket, med mikrofonstativ, puffskydd, skärm och sladd. Stativ, sladd och puffskydd rekommenderar jag verkligen, skärmen är inte lika viktig men jag tyckte att jag hade råd. Mikrofonen är en väldigt bra stormembransmikrofon, som passar bra till det mesta. Paketet jag köpte kostar drygt 2500 kronor.

Midi-keyboard – jag skulle inte säga att du behöver ett midi-keyboard, men det underlättar faktiskt. Jag har använt det för att spela alla möjliga virtuella instrument, bas, synt, stråkar, trummor mm. Gör du elektronisk musik skulle jag säga att det är ännu viktigare. Jag har ett M-Audio Axiom Air Mini 32. Det är litet och billigt (ca 700 kronor), med få tangenter, men det täcker mina behov.

Hörlurar – du behöver en bra ljudkälla när du mixar, de behöver ha en ärlig och jämn ljudbild, så du inte sänker basen i din mix, för att dina hörlurar (eller högtalare) har inbyggd EQ som höjer den. Jag har valt ett par KRK KNS 6400, som jag tycker ger väldigt bra valuta för pengarna. De sitter bra, och blöder inte för mycket ljud, så jag kan använda dem när jag spelar in sång också, utan att musiken hörs i mikrofonen.

Dator – jag höll på att glömma datorn, naturligtvis har jag en dator också. Jag har en HP Prodesk 490 MT G3, som jag haft i snart tre år. Det behövs verkligen ingen dunderdator för att köra en hemmastudio. I dagarna har jag uppgraderat den, och satt i en större SSD-disk, för den medföljande på 120Gb började bli full. Jag har också satt i mer minne, jag har 48Gb nu, och ett billigt grafikkort, för att kunna köra två skärmar. Jag har två stycken 27″-skärmar från Philips.

Mjukvara

Vad har jag för mjukvara, och varför?

DAW – Digital Audio Workstation. Det här är kärnan i studion. Jag använder ett program som heter Reaper, ett mycket kompetent program som kostar väldigt lite pengar, bara $60 (för en personlig licens). Det går dessutom att utvärdera fritt hur länge som helst, men om du använder det, köp licensen.

Virtuella instrument – Jag har egentligen två virtuella instrument, och båda är trummor. Trummor är jättesvårt att spela in hemma i lägenheten, så därför kör jag dem virtuellt. Jag började med MT Power Drumkit 2, som är alldeles gratis. Det fungerar väldigt bra, men det finns bara ett trumset och det är ganska begränsat, så när jag fick chansen köpte jag Superior Drummer 3, som gör i princip samma sak, fast så sjukt mycket bättre. Det kan man förvisso förvänta sig av något som kostar nästan 3000 kronor. Mycket pengar, men i mitt fall helt värt.

Plugins – När det kommer till plugins har jag testat några, men i slutändan använder jag nästan uteslutande plugins från Slate Digital, eller från Melda Production, förutom de som följer med Reaper förstås. Flera av de plugins som följer med Reaper är riktigt bra, men kanske lite svåranvända och framför allt fula. Det första pluginpaketet jag skaffade var det från Melda Production. De har ett gratispaket som Rikard Mathisson tipsade mig om. För en tid sedan skaffade jag Everything Bundle från Slate Digital. Det kostar mig $15 i månaden, och jäklar vad mycket man får för pengarna.

Sådär, det blev ett långt inlägg. Hoppas du tycker att det var intressant. Jag vill också passa på att säga att det jag har på intet sätt är något facit för vad du borde ha i din hemmastudio, det beror helt och hållet på vad man har för behov och budget.

Nu är jag väldigt nyfiken, har du en hemmastudio, och i så fall, hur har du utrustat den? Lämna en kommentar här nedanför.

2 Kommentarer

 1. Maria Eriksson den 2019-11-23 kl 20:47

  Hej.
  Kanske en konstig fråga, men känner du nån som har hemmastudio i Norrtälje trakterna? Kan va norra delen av Stockholm också, Vallentuna, Täby.
  Behöver spela in röst och hittar inte.

  Mvh Maria

  • Stefan Bergfeldt den 2019-11-23 kl 23:18

   Jag har inte koll på rak arm, men jag har länkat till din fråga på lite bra ställen så jag hoppas du får svar…

Lämna en kommentar