Hur ska jag bli upptäckt?

Photo by Ashley Williams from Pexels

Nu ska jag förenkla extremt mycket, för att det ska bli enkelt att ta in. Ha det i åtanke, men förstå också att i grunden är det inte svårare än såhär.

Det finns tre sätt att bli upptäckt på.

  1. Betald marknadsföring
  2. Innehållsmarknadsföring
  3. Tur

Jag ska gå igenom samtliga tre, och förklara vad fördelar och nackdelar med dem är.

Betald marknadsföring

Som det hörs på namnet är det här marknadsföring man betalar för. Det kan vara annonser på sociala medier, det kan vara annonser i radio, tv eller tidningar. Det kan vara allt möjligt, som du betalar för.

Fördelen med betald marknadsföring är att det ofta är väldigt enkelt både att mäta, och att skala upp. När du hittar ett annonsformat som fungerar så öser du in mer pengar i det, och får bättre resultat. En annan fördel är att det går väldigt snabbt att komma igång.

Att du kommer igång fort, och kan nå ut till så pass många att du kan dra statistiska slutsatser på kort tid, gör att du kan optimera och förbättra för att nå bättre resultat.

Att du betalar gör att du har stor kontroll över när och hur du ska synas, vilket kan vara väldigt bra till exempel kring en release. Behöver du nå många på kort tid är det här den överlägset bästa formen av marknadsföring.

Innehållsmarknadsföring

Innehållsmarknadsföring går ut på att skapa innehåll, och sprida. Ofta gör man det, som med det här inlägget, i en egen blogg, eller i sociala medier, eller på YouTube. Man kan också sprida sitt innehåll i andras kanaler, till exempel debattartiklar, insändare eller gästbloggande.

Fördelarna med innehållsmarknadsföring är att det, oftast ska jag säga, kostar inget eller väldigt lite pengar. Istället tar det en del tid i anspråk. En annan fördel är att det är långsiktigt, framför allt när man skapar innehåll på bloggar och YouTube, som är sökbart i framtiden. Mitt populäraste inlägg publicerades i februari 2015.

Det är också lättare att skapa förtroende genom den här typen av marknadsföring. Här på bloggen, och i mina sociala medier, visar jag upp vad jag kan, vilket gör att du som läser detta får förtroende för mig. Betald annonsering är sämre på att skapa förtroende.

Tur

Naturligtvis kan man helt förlita sig på tur. Det är helt gratis, vilket väl är den enda fördelen. Trots att det är den absolut enda fördelen verkar det vara det absolut populäraste sättet att marknadsföra sig. Eller, man ”förlitar sig på att musiken är bra nog”, men hur fan ska nån kunna veta det om ingen hör den?

Tur är absolut bra, men att förlita sig helt på turen är mer eller mindre dömt att misslyckas. Visst, undantag finns, men sannolikheten att du är ett av undantagen är väldigt liten.

För absolut bästa resultat skulle jag säga att du behöver alla tre.

Lämna en kommentar