Det räcker inte med fantastisk musik

Photo by Marcelo Chagas

Jag kan ha skrivit något om det här tidigare, men det är värt att ta upp det igen. Det räcker inte med fantastisk musik för att slå igenom. Du måste också få den i öronen på rätt person, eller ännu hellre rätt personer, som tycker att den är så pass bra att de vill berätta för alla andra om hur bra den är.

Faktum är att du inte ens behöver ha musik som alla tycker är fantastisk, det gäller som sagt bara att hitta de där rätta personerna. Och det är klart att om du spelar ”radiovänlig mainstreammusik” så kommer det vara mycket lättare att hitta lyssnare, än om du elektroniska versioner av österbottnisk folkmusik i d-takt. Lättare att hitta lyssnare, men när du hittar den där personen som längtat hela sitt liv efter elektroniska versioner av österbottnisk folkmusik i d-takt, då kommer hen att dela med sig och försöka övertyga hela världen om att du är bäst.

Det räcker med 1000 fans

För att kunna leva på ersättningen från Spotify behöver du ungefär 50 miljoner streams om året, och det är under förutsättning att du får behålla hela kakan själv, och att du har ganska små omkostnader. Men någon, jag vet inte vem, sa att det räcker med 1000 fans för att kunna leva på din musik. Då snackar vi fans alltså, inte lyssnare.

Fans köper din merch, fans kommer på dina konserter, fans blir patreons för att stötta, fans prenumererar på nyhetesbrev, kommenterar på Instagram och delar din musik. Tusen hängivna fans, som spenderar ca 1000kr om året på dig, det räcker för att du ska kunna leva på din musik.

Så oavsett hur bra din musik är, så kommer det vara lättare att lyckas om du hittar dina hängivna fans, än om du ska förlita dig på att människor ska råka hitta dig på Spotify, när du dessutom har gett upp att pitcha dina släpp eftersom du ändå aldrig hamnar på New Music Friday.

Fortsätt kämpa

Ge inte upp din dröm, fortsätt kämpa. Hitta dina fans och vårda dem! Att få 1000 lyssnare är lätt, att få 1000 fans kräver arbete, engagemang och tålamod. Men jag tror på dig, du kan göra det! Behöver du hjälp ska du inte tveka att fråga, mig eller någon annan. Vi bits inte, och vi säger ifrån om vi inte har tid eller lust. Jag har oftast lust iallafall.

Lämna en kommentar