Komma igång med att skriva låttexter

Hör du till dem som tycker att det är svårt att skriva låttexter, eller till dem som bara skriver och skriver och det tar aldrig slut? Det är förvånansvärt många som tycker att det är svårt att skriva låttexter så därför tänkte jag att jag skulle ge några tips.

Jag är ju inget låtskrivarproffs direkt, men det har blivit några låtar genom åren. Jag hör till dem som har lättare att skriva text än musik, och därför börjar jag ofta med texten. När jag väl har formulerat en text försöker jag sätta en melodi på den, och sen är det ju ”bara” att kompa.

Men som sagt, det här skulle handla om att skriva låttexter, och ge några tips på hur man kommer igång.

1. Ha något att säga

Har du inget att säga blir det svårt att skriva en låttext. Hämta inspiration någonstans ifrån, berätta om något du har varit med om, något du skulle vilja vara med om, något du tycker, något du tror, någon du träffat eller skulle vilja träffa, någon du tycker om, eller inte tycker om, något du sett på TV eller läst i en bok. Det finns många inspirationskällor, hitta din och skriv. Ett exempel är Lars Winnerbäck – Balladen om konsekvenser som handlar om vad som hände sen, för karaktärer ur Astrid Lindgrens böcker.

2. Släpp prestationsångesten

Du tror att din text är för dålig, och därför låter du bli att skriva den? Det är jättevanligt, och tyvärr tror jag att väldigt många fantastiska låtar har gått förlorade pga prestationsångest. Jag lovar dig, hur dåligt du än skriver finns det någon som har gjort det sämre. Det finns troligen också sämre låttexter i låtar som blivit riktiga hits. Har du till exempel hör Daft Punk – Around The World? De skrev tydligen texten på en servett när de var på krogen, och faktum är ju att titeln på låten är hela texten. Bättre än så kan du antagligen?

3. Övning ger färdighet

Det gäller inte bara idrott, det gäller låtskrivande också. Skriv texter, massor av texter. Hitta delar av texter som du gillar, och återanvänd till dessa när det passar. Troligtvis kommer några av dina första låttexter vara bra, sedan kommer du bli lite sämre och sen kommer du igång igen. Det beror på att du har så mycket tankar i ditt huvud som behöver komma ut, det är ganska lätt att få ihop en text när man har mycket inspiration. När inspirationen minskar kommer kvaliteten på dina texter tillfälligt att bli sämre, innan du lär dig hitta inspiration överallt.

4. Tänk rytm och stavelser

När du ska sätta en melodi på din text kommer du att behöva hitta en rytm i den, och det underlättar om du tänker lite på det från början. Antalet stavelser per takt behöver liksom gå ihop, och det är bra om det blir lika på rader som hör ihop. Men lås inte fast dig i att det måste stämma taktmässigt, eller att det måste rimma. Det går alltid att komma undan med att klämma in en eller ett par extra stavelser på en rad, och om det inte går att rimma, så kör på bara. En som är duktig på att få vad som helst att rimma är Niklas Strömstedt, och en som är duktig på att bara köra på oavsett rim är Joakim Thåström. Lyssna på dem för inspiration.

5. Hitta din stil

Det kommer att underlätta för dig att skriva låtar, och låttexter, om du hittar en egen stil. Du får då lite ramar att förhålla dig till, vilket gör att man inte svävar iväg och gör något som uppfattas som konstigt. Låt dock inte dessa ramar låsa in dig, det går alldeles utmärkt att tänka utanför boxen. För den som är ovan är den där boxen en trygghet, men i takt med att du blir mer van att skriva låttexter, och låtar, se då till att göra den där boxen större och större, för att på sikt helt slänga bort den.

6. Hitta ett bollplank

Låt någon annan läsa din text, och komma med kommentarer. Välj ut någon som du har förtroende för, och som du vet är ärlig. Det kanske verkar enkelt att be sin mamma, men risken är att hon alltid kommer att säga att det är fantastiskt, när hon i själva verket tycker att du är fantastisk. Du vill ju ha ärliga åsikter och konstruktiv kritik. Det kan också vara bra att prata om hur texten uppfattas. Vill du ha ett tydligt budskap, eller vill du ha en subtil underliggande djupare mening? Kommer budskapet fram, eller verkar det bara konstigt? Sånt är svårt att upptäcka själv, och därför behöver du någon annans åsikter.

Hoppas de här tipsen kan hjälpa dig, har du åsikter om mina tips, eller egna tips, lämna gärna en kommentar, sånt blir jag jätteglad för.

14 Kommentarer

 1. Fredrik den 2016-02-05 kl 10:53

  Hej och Tack för bra info!
  Jag skriver en del dikter och det är ett bra flöde i dem och känner mer och mer att detta skulle kunna vara låttexter.
  Exakt de orden och meningarna ni beskriver om att det känns svårt och komma igång eller tips hur man börjar, exakt så är det.
  Det bubblar i en och man vet ej hur eller var man skall göra av med detta.

  Jag vill veta mer om hur man kan komma ut med texter och jobba nära musiker för att kunna förmedla de orden och känslan jag har.

  Alla tips ideer och tankar är välkomna.
  Må väl och fortsätt inspirera….

 2. Jossan den 2019-02-11 kl 10:13

  Så jävla bra kunde skriva en låt direkt från hjärtat tack.

 3. Malin den 2019-03-20 kl 16:14

  Hej jag skulle vilja skriva en låt är det här man kontaktar er då??

  • Stefan Bergfeldt den 2019-03-20 kl 18:56

   Hej Malin.
   Jag har skrivit lite tips till dig som vill skriva en låt. Jag driver ett skivbolag, så när låten är klar, och inspelad, kan du höra av dig för att få den utgiven.
   Lycka till

 4. Johanna den 2019-09-06 kl 16:59

  Hej!
  Kan man vara för gammal för att få en demo utgiven? Många skivbolag föredrar yngre artister. Jag jobbar med en demo och är 32 år.

  • Stefan Bergfeldt den 2019-09-06 kl 17:40

   Hej

   Du är definitivt inte för gammal för att ge ut musik. Du är dock för gammal för att dö en tragisk död på tok för ung och bli med i Club 27 (du vet, de där som dog när de var 27).

   Jag var själv över 40 när jag gav ut min debutsingel.

   En demo brukar man normalt sett inte ge ut. En demo skickar man till sina vänner för att få feedback, eller lägger ut på SoundCloud. Sen gör man något fantastiskt av låten, och ger ut den.

   Skicka den gärna till mig så jag får höra.

 5. Ebba den 2023-02-01 kl 15:44

  Hej
  Är jag för liten för att skriva musik eller får jag göra det fast man är 14 fina det någon åldersgräns på att börja skriva?

  • Stefan Bergfeldt den 2023-02-01 kl 16:10

   Hej Ebba!
   Det finns ingen åldersgräns för att skriva låttexter, det är bara att börja!

 6. Lina den 2023-02-06 kl 14:11

  Hej
  Jag undrar samma sak som Ebba, om jag är för liten för att skriva musik. Men jag är bara 11 år, alltså väldigt ung

  • Stefan Bergfeldt den 2023-02-06 kl 19:45

   Hej Lina!
   Det finns ingen åldersgräns. Tvärt om är det bra att börja tidigt, för du kommer bli bättre hela tiden.

 7. Elina den 2023-02-24 kl 01:54

  Hej jag heter Elina och är 13 men fyller 14 detta året. Jag har skrivit låtar, och håller på att skriva en nu. Jag sjunger inget vidare, så skulle jag kunna skicka in bara låttexten? Jag tänkte om någon artist eller någon som sjunger bättre än jag, kunde sjunga min låt. Men kan jag skicka in bara låttexten?

 8. sidona den 2023-05-28 kl 13:45

  jag vill presenterjesus om vem han är och vilka mirakel han deklarerar

  • Stefan Bergfeldt den 2023-06-09 kl 16:06

   Då tycker jag du ska göra det, marknaden för musik med kristet budskap är stor.

Lämna en kommentar