Vem är det som lyssnar på dig?

headphones near smartphone and cappuccino on cafe table
Photo by Maria Orlova on Pexels.com

En bra övning att göra är att fundera på vem det är som lyssnar på din musik, och när hen gör det. Jag vet att de flesta gärna vill att alla och alltid ska vara svaret på den frågan, men det är det verkligen inte. Du har antagligen loggat in på Spotify for Artists och sett statistiken. Inte är det alla som lyssnar på din musik inte.

Om du kan komma fram till vem det är som lyssnar på din musik, och när hen gör det, så vet du också vilka du ska söka kontakt med på sociala medier, du vet när du ska påminna dem om din musik, när du ska prata om dig själv, och du vet också vad du ska prata med dem om för att de ska tycka att du är intressant.

Det kommer vara enklare att vara intressant för en specifik person, eller en personlighetstyp, än att vara intressant för alla. Troligtvis har du en hel del gemensamt med den som gillar din musik, vilket gör att du kan vara dig själv och vara intressant för din målgrupp.

I nästa steg, när det är dags att betala för annonser så har du ett betydligt bättre utgångsläge när du vet vem du ska rikta annonsen till. Kan du satsa alla dina annonspengar på rätt person vid rätt tidpunkt, så kommer din annonsering bli väldigt mycket lönsammare än om du ska marknadsföra mot alla, alltid.

Fundera över vem det är som lyssnar på din musik, och när. När du kommit på det, lämna gärna en kommentar här, så jag också får veta.

1 Kommentar

  1. Sebastian Tallstig den 2021-05-07 kl 15:26

    Intressant. Jag kollar på min Spotify for artist och ser att åldersspannet för den största gruppen ligger från 35-59. Det är ju inte riktigt vad jag hade förväntat mig. Dock så tror jag mig veta vad detta beror på och är ganska övertygad om att det kommer att ändra sig och då att det drar sig neråt i ålder. Hur man hittar vilken tid på dygnet som min musik spelas vet jag inte. Jag växer sakta och ser att både följare och lyssning ökar på min Spotify, tydligen ligger mina låtar på olika spellistor som jag inte ser pga att låten inte spelats så många gånger.

Lämna en kommentar