Vad är egentligen marknadsföring?

Photo by Negative Space

Jag skriver detta inlägg därför att jag upplever att många som jobbar kreativt (artister/musiker bland annat) är lite allergiska mot allt som kallar marknadsföring. Ändå är marknadsföring helt avgörande för att man ska nå ut med sin konst.

Marknadsföring är nämligen allt du gör för att få ut information om dig själv eller din produkt på marknaden. Om ingen vet om att du finns, eller vad du gör, då kommer du heller inte lyckas sälja något, eller få någon att lyssna på din musik.

Det behöver absolut inte handla om betalda annonser, det kan lika gärna handla om dina personliga relationer. Vet dina vänner om när du släpper ny musik? Börja där vetja.

Marknadsföring handlar om relationer, och betalda annonser må vara det snabbaste sättet att nå ut till många, men det är ett ganska dyrt sätt att skapa djupare relationer. Börja där du är, har du 10 lyssnare i månaden idag, satsa på 20 nästa månad.

Du behöver ge de här personerna en anledning att lyssna på din musik, och att musiken är bra räcker absolut inte. De vet ju faktiskt inte att det är bra musik innan de har lyssnat. Bra musik är avgörande för att de ska vilja lyssna igen, och det kan göra att de vill tipsa andra om din musik, men det räcker absolut inte för att locka in någon ny.

Fundera över hur du kan göra det intressant, hur du kan locka till att lyssna den där första gången. Behöver du tips finns det MASSOR här på bloggen.

Lämna en kommentar