Tips från coachen

Eftersom jag får en hel del frågor och önskemål via sociala medier och via e-post så tänkte jag besvara på några av de vanligaste här. Svaren här är baserad på att du, liksom de flesta som hör av sig, är relativt okänd i branschen.

Kan du skriva en låt till mig?
Jag skriver musik, det gör jag faktiskt. Du kan bland annat höra låten Jag är arg! som finns på Spotify. Men du hör av dig till ett skivbolag, inte till en låtskrivare. Jag rekommenderar istället att du skriver en egen låt.

Jag vill släppa en skiva!
Kul, det är klart du ska släppa en skiva. Men… jag kommer inte göra jobbet och betala för kalaset. Jag distribuerar heller inte fysiska skivor. Däremot kan jag absolut se till att det blir gjort, sköta kontakter med tryckeri, med NCB osv. Du får räkna med att det kostar minst 20000 kr att släppa en skiva.

Kan jag spela in hos dig?
Jag har en begränsad men fullt fungerande hemmastudio, och visst kan du få spela in här. Det är dock troligt att det blir både bättre och billigare i Borlängestudion, som jag varmt rekommenderar. Vill du hitta en studio i närheten av var du bor kan jag hjälpa till att leta.

Hur mycket tjänar jag på Spotify?
Det beror på. Mitt standardavtal ger dig faktiskt ingenting. Alla pengar går till skivbolaget, och jag kommer satsa merparten av dem på att marknadsföra din musik, så att fler hittar den.

Men, om du tar alla pengar, vad tjänar jag då?
Ja alltså, att få ett par tusen spelningar på Spotify ger ärligt talat ingenting. Har du tur kan 100 000 spelningar ge kanske 2000 kr efter skatt, däremot kanske 100 000 spelningar på Spotify gör dig intressant för arrangören, som ger dig 10 000 kr för en spelning. Det är där du tjänar pengar.

Så mina tips:

Öva, öva mycket! Skriv egna låtar, spela in hemma, öva på att mixa. Kolla på tutorials på YouTube. Jag kan varmt rekommendera Recording Revolution, Musician on a Mission och faktiskt Adam Ivy.

Ha något att visa upp innan du kontaktar mig (eller något annat skivbolag). Det behöver inte vara perfekt, men det behöver vara något.

Se till att folk vet vem du är. Spela live, var aktiv på sociala medier, eller vad som helst. Det är jättesvårt att komma någonvart om ingen vet vem du är.

Ställ gärna frågor, här i kommentarerna om du vill, eller på mail eller på sociala medier. Du hittar länkar till alla sociala medier längst upp på sidan.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev! Där kommer både information om vad jag släpper, och lite tips och trix. Under våren har det mest handlat om releaser, för det har varit väldigt mycket på den fronten, men det kommer att komma flera bra tips i stil det det jag har skrivit här, så prenumerera!

Lämna en kommentar