Takeover POPKOLLO

”Popkollo är nog det viktigaste som hänt mig” – Agnes Hjalmarsson, musiker, producent och tidigare kollodeltagare.

Hej hej! Agnes heter jag! Jag är gitarrist, producent och låtskrivare från Falun men pluggar och jobbar idag med musik i Stockholm. Jag tänkte berätta lite om Hem | Popkollo – för en mer jämställd musikbransch.

Kort och gott: Popkollo är en ideell organisation som arrangerar sommarkollo och andra musikverksamheter för tjejer och transpersoner. Vårt mål är en jämställd musikscen – och i förlängningen ett jämställt samhälle. Popkollo startade 2003 i Hultsfred av bla artisten Marit Bergman och har idag vuxit till att bli en riksorganisation som samlar 12 lokalföreningar runtom hela landet.

Jag gick mitt första popkollo 2013 (tror jag…) i Falun och har sedan dess varit en del i organisationen: som deltagare, volontär, praktikant, ledare, utbildare, mm. Utan popkollo skulle inte jag vara jag. Jag fick för första gången spela musik i ett sammanhang där alla våra ledare var kvinnor/transpersoner, där alla runt om kring mig var tjejer/transpersoner och där jag inte förväntades vara någon annan än just den jag var. Jag behövde inte vara ”tjejgitarristen” och jag behövde inte fightast för att inte ”råka bli basist” för det fanns inga ”killgitarrister” som ”naturligt” skulle spela gitarr. Jag blev inte frågad 1000 gånger om jag sjunger (för att jag är tjej) utan jag blev frågad vilket instrument jag ville spela, jag blev till och med uppmuntrad att testa på att spela trummor, vilket jag aldrig hade vågat i ett annat sammanhang. 

Popkollo tror på en värld där alla har rätt att uttrycka sig och utvecklas som musiker, låtskrivare, artister och producenter. Popkollo utgår ifrån att en känsla av trygghet är en förutsättning för kreativitet och skapande, i synnerhet när denna kreativitet är normbrytande. Basen i all vår verksamhet är därför att skapa trygga(re) rum där våra deltagare ges utrymme att utvecklas. Och den tryggheten jag fått från Popkollo bär jag med mig varje dag, både i yrkeslivet och privat. 

Vill du hjälpa oss i Popkollo att bidra till en mer jämställd musikbransch kan du bli medlem eller stödmedlem. 

Är du (eller någon du känner) mellan 6-25 år kan du/denne bli medlem helt gratis. Det tar ca 2 minuter och hjälper oss massor. Vi får nämligen statligt bidrag för varje medlem. 

Är du över 25år går det bra att bli stödmedlem, då bidrar du med valfri summa (minst 100kr) som direkt går till vår verksamhet. Kanske en måltid för en deltagare på kollo? Kanske del av en ny gitarr till föreningen? Kanske lön till våra hårt arbetande ledare på kollo? 

Vill du veta mer? Läs mer om oss på popkollo.se eller maila hej@popkollo.se

Lämna en kommentar