Svårt med motivationen

Photo by Hemerson Coelho

Har du också svårt med motivationen ibland? Jag erkänner villigt att jag har det då och då. Plötsligt sitter du där med gitarren i famnen, och läser en bok istället, som kvinnan på bilden. Eller så får du upp det där meddelandet på Instagram att det inte finns några fler inlägg att visa dig. Oavsett vad du hittar på istället för att göra vad du vet att du borde, så är det inte bra.

Men hur ska man göra, för att faktiskt få saker gjort? Det finns massor av knep såklart, och det är viktigt att komma ihåg att vi alla fungerar olika, så det är absolut inte säkert att det som fungerar för mig också fungerar för mig. Prova olika sätt tills du hittar det som fungerar för dig. Med det sagt tänkte jag ge några tips på sätt som fungerar för mig, eller som jag vet fungerar för andra.

Time boxing

Gör ett schema, tänk dig som skolschemat, där du har början på dagen överst, och slutet på dagen nederst. Rita in det du ska göra som rutor som sträcker sig över den tiden du tänker dig att en uppgift tar. Det här gör att du får en ganska bra överblick över dagen, och att du lätt ser om du har orimligt mycket att göra.

När du jobbar med time boxing vill du gärna dela upp större uppgifter så att ingen uppgift tar mer än en timme, helst ännu mindre. Du vill nämligen ha en box för varje uppgift, så att uppgiften måste vara klar när tiden är ute. Det är också mycket lättare att gissa hur lång tid en mindre uppgift kommer att ta. Vi vill också se till att det från start känns som att det är lite bråttom, så att du inte plötsligt sitter där med mobilen, och tiden går.

Försök lägga några minuter mellan varje arbetspass, för att komma ner i varv, och glöm inte att lägga in matpaus i planen. Time boxing går väldigt bra att kombinera med Pomodoro-metoden.

Pomodoro-metoden

Pomodoro-metoden är en enkel och effektiv teknik för att öka produktiviteten och hantera tiden mer effektivt. Metoden involverar att arbeta intensivt i kortare perioder, vanligtvis 25 minuter åt gången, följt av en kort paus på cirka 5 minuter. Efter var fjärde pomodoro (arbetsperiod) tar man en längre paus på cirka 15-30 minuter.

Här är de viktigaste stegen i att tillämpa Pomodoro-metoden:

  1. Planera: Innan du börjar, bestäm vilken uppgift eller aktivitet du vill fokusera på. Det kan vara något arbetsrelaterat, studier, skapande eller vad som helst som kräver din fulla uppmärksamhet.
  2. Sätt en timer: Ställ in en timer för 25 minuter och börja arbeta. Under denna tid fokuserar du helt på uppgiften och undviker distraherande faktorer.
  3. Arbeta intensivt: Ansträng dig för att vara så produktiv som möjligt under dessa 25 minuter. Undvik att hoppa mellan olika uppgifter och ge ditt fulla fokus åt det du håller på med.
  4. Ta en kort paus: När timern går av, ta en kort paus på ungefär 5 minuter. Gör något som hjälper dig att slappna av eller återhämta dig, till exempel sträck på dig, ta några djupa andetag eller ta en kort promenad.
  5. Upprepa: Upprepa stegen 2 till 4 i ytterligare tre pomodoro-cykler (arbetsperioder). Efter var fjärde cykel, ta en längre paus på cirka 15-30 minuter för att vila och återhämta dig ordentligt.

Genom att använda Pomodoro-metoden får du en balans mellan intensivt fokuserat arbete och regelbundna pauser. Detta hjälper till att förhindra utmattning och öka produktiviteten genom att bryta upp arbetspassen i hanterbara segment.

Kom ihåg ditt varför

När det är som allra tyngst, då måste du plocka fram ditt varför, varför gör du det här överhuvudtaget. Även om det är tufft att fokusera på målet, så fokusera på varför du vill dit, på vad det betyder för dig. Målet kanske är för långt bort, men anledningen att kämpa på finns i ditt varför.

Att ha en tydlig mening och syfte med det du gör kan ge dig styrka och motivation när utmaningarna blir överväldigande. Det kan vara lätt att bli nedslagen av hinder och motgångar på vägen, men om du håller fast vid ditt varför, kan du fortsätta att kämpa och ta dig igenom svårigheterna.

Ditt varför är det som driver dig framåt och ger dig energin att fortsätta kämpa när det känns som om du inte har något kvar att ge. Oavsett om det är att uppnå dina drömmar, hjälpa andra eller förändra världen, så är det ditt varför som ger dig styrkan att fortsätta framåt.

Så nästa gång du känner dig nedstämd eller utbränd, ta en stund för att påminna dig själv om ditt varför. Kom ihåg varför du startade på den här resan och vad det betyder för dig att fortsätta. Låt ditt varför vara din inspirationskälla och din drivkraft när du behöver det som mest.

Kom alltid ihåg att ditt varför är unikt för dig, och det kan vara något som förändras och utvecklas över tiden. Ge dig själv tillåtelse att omvärdera och omdefiniera ditt varför när det behövs. Det viktigaste är att du fortsätter att hålla fast vid det och låter det guida dig på din resa mot framgång och uppfyllelse.

Tillåt dig att prokrastinera

Man måste inte vara produktiv hela tiden, man måste också koppla av och göra annat, framför allt vi som jobbar med kreativa saker. Vi behöver tid till återhämtning och att hitta inspiration. Men se till att planera din återhämtning, och att du är lika noga med att utnyttja den tiden som du är på att utnyttja din produktiva tid. Det är stor skillnad på avsiktlig återhämtning, och att råka slösa bort en timme på TikTok.

Med det sagt så kan en timme på TikTok absolut vara avsiktlig återhämtning, du känner ju själv bäst vad du mår bra av.

Jag hoppas du kan ha nytta av något av det här, lämna en kommentar om du vill ha en del två, med ännu fler tips.

Lämna en kommentar