Den kreativa balansgången

Photo by RDNE Stock project

I en värld där arbetsliv, kreativitet och personliga liv ofta sammanflätas, kan det vara en utmaning att hålla alla delar i balans. Framför allt kan det vara svårt att hitta tiden till sitt skapande när man har ett heltidsjobb att sköta, ett hushåll som ska skötas och en vardag som måste gå ihop.

Skapa en strukturerad daglig rutin

En välplanerad daglig rutin ger stabilitet och möjliggör effektiv planering. Sätt tydliga tidsspann för arbete, musikskapande och personlig tid. Detta hjälper till att minimera stress och gör det enklare att hitta tid för ditt konstnärskap.

Personligen har jag ett veckoschema som tydligt talar om vad jag ska göra, och när, när det kommer till skivbolaget. Det är för mig en förutsättning för att kunna vara kreativ på kommando, och för att jag inte ska jobba hela tiden. Jag har en timme på mig att skriva blogginlägget, så jag måste vara fokuserad för att hinna, till exempel.

Använd kreativa pauser

Ta korta pauser under arbetsdagen för att ge din kreativitet ett utrymme. Skissa några ackord, notera en melodi eller skriv ner idéer. Dessa korta pauser kan fungera som en kreativ uppladdning och ge dig nya perspektiv.

De här pauserna kan vara en kaffepaus på jobbet, när du väntar på att potatisen ska koka upp, eller medans din respektive väljer vilken film ni ska titta på. Det gäller att ta till vara på dessa små stunder, för att kunna maximera kreativiteten.

Integrera musik i vardagen

Inkludera ditt musikskapande i din vardag. Lyssna på musik när du pendlar, försök nya låtar på lunchrasten och håll instrumentet nära för snabba kreativa stunder. Denna kontinuerliga kontakt med musik håller inspirationen vid liv.

Jag förutsätter att du sjunger i duschen, men det finns så många fler tillfällen där det går alldeles utmärkt att vara kreativ. Är det egentligen någon gång det inte passar att sjunga?

Skapa ett dedikerat skaparutrymme

Har ett speciellt utrymme där du kan fokusera på ditt musikskapande utan distraktioner. Detta fysiska uttryck för din kreativitet hjälper hjärnan att associera rummet med produktivitet och inspiration. Se till att utrymmet endast används till ditt skapande, det gör att din kropp och hjärna kommer ställa in sig på att skapa när du träder in i utrymmet.

Nu är det ju absolut inte säkert att du har ett rum över, som du kan dedikera till ditt skapande, men det här utrymmet kan lika gärna vara i soffan, men du ställer en speciell blomma på bordet, och en kopp av ett speciellt te. Det är helheten som skapar associationerna och hjälper dig släppa fram kreativiteten.

Prioritera och delegera uppgifter

Analysera dina dagliga uppgifter och se vilka som kan delegeras eller elimineras för att frigöra tid. Detta kan skapa utrymme för att investera mer i ditt konstnärskap och samtidigt hålla din arbetsbelastning hanterbar.

Att prioritera och delegera är svårt, men antalet timmar på dygnet är konstant, så du kommer inte att kunna göra allt själv. Vissa saker är kanske inte så viktiga, och dessa kan du helt stryka. Andra saker är viktiga, men det är inte viktigt att just du gör dem, dessa kan du delegera.

Här behöver du också vara ärlig med dig själv. Behöver du verkligen titta på Netflix en timme om dagen? Kan du göra storkok på helgen för att ha mat till hela veckan, så du får lite mer tid över på vardagen? Behöver du verkligen printa och klippa dina flyers själv? Behöver du ens designa dem?

Det finns massor av saker där det går att spara tid, och om man är beredd att spendera lite pengar på att spara tid är det ännu lättare.

Använd teknologi för organisation

Appar och digitala verktyg kan hjälpa dig att organisera ditt arbete och ditt musikskapande. Använd kalendrar, påminnelser och anteckningsappar för att hålla koll på uppgifter och deadlines.

Mitt liv skulle inte fungera utan dessa. Jag har gått all in i Microsofts plattform, och kör Outlook för mail och kalender, ToDo för påminnelser, Teams för kommunikation inom skivbolaget. Det som inte finns där, det kommer jag antagligen inte heller göra.

Planera för avkoppling

Reservera tid för avkoppling och personlig tid. Ge dig själv tillstånd att koppla av och återhämta dig. Detta kan inkludera att umgås med vänner, engagera dig i hobbyn eller helt enkelt bara vara i nuet.

Det här är otroligt viktigt, för din mentala hälsa, men också för din kreativitet. Personligen har jag inget jobb inplanerat på lördagar. Då är istället tid att ta hand om hushållet. Det är alltid något, en sväng till tippen, en buske som ska klippas, ett rum som ska renoveras, en ny möbel som ska monteras. Detta sker på lördagar.

Onsdagar är avsatt för dejtnight. Det är en kväll i veckan när jag och min sambo har avsatt tid för att umgås med varandra. Eftersom det är otroligt lätt att den här kreativa drömmen tar alldeles för mycket tid bestämde vi att det måste vara så. Det är naturligtvis inte enda gången vi umgås, men då är det bara vi två.

Sätt realistiska mål

Det är viktigt att sätta rimliga och realistiska mål för både ditt arbete och ditt musikskapande. Genom att göra det kan du skapa en sund arbetsmiljö och undvika att bli överväldigad. När du sätter upp dina mål är det också viktigt att överväga dina tidsramar och resurser. Att ha en realistisk idé om vad du kan åstadkomma inom en viss tidsperiod och med de resurser du har tillgängliga hjälper dig att planera och organisera ditt arbete på ett effektivt sätt. På så sätt minskar du risken för att hamna i en överbelastningssituation eller känna dig besviken om du inte uppnår dina ursprungliga mål.

Kom ihåg att musikskapande är en konstform som tar tid och engagemang att utveckla. Genom att vara realistisk och metodisk kan du uppnå kontinuerlig framsteg och njuta av processen på vägen.

Kommunicera och sätt gränser

Kommunicera med din omgivning om dina åtaganden och mål. Sätt klara gränser för att skydda din tid för kreativt arbete och personlig avkoppling. När polaren ringer och frågar om du ska med på bio, kolla då din kalender om du har ledigt då. Står det i din kalender att du ska vara kreativ då, så hänvisa till det. Förklara att du inte vill offra din dröm om en musikalisk karriär för ett biobesök, men var absolut inte främmande för att hitta en tid som passar. Vänner är också viktiga.

Flexibilitet och självomsorg

Slutligen, kom ihåg att balans är en ständigt föränderlig utmaning. Var flexibel och anpassa din rutin efter behov. Självomsorg är avgörande – ta hand om din fysiska och mentala hälsa. Prioriteringar förändras över tid, det måste de göra. Man kör på lite för hårt ett tag, för att sedan prioritera motion och bättre mat, till exempel. En period lägger du mycket tid på att öva på ditt instrument, en annan period skriver du låtar, och så vidare.

Personligen har jag emellanåt lite svajjigt med psyket, och då prioriterar jag datorspel, som för mig är ett sätt att fly verkligheten och låta tankarna vila. Man måste hitta sitt eget sätt.

Hoppas du hittade något bra tips i det här blogginlägget, lycka till!

1 Kommentar

  1. Riitta Leivo den 2023-09-22 kl 05:49

    Verkligen tilltalande och intressant text, man får många dyrbara råd, tack flr dessa.

Lämna en kommentar