Ska jag göra en musikvideo?

Photo by Artem Podrez

Jag följer såklart en hel del branschfolk på sociala medier, och ser nu många som påstår att musikvideon är död, och du absolut inte ska göra någon sådan. Argumenten går ut på att du kan lägga pengarna på bättre saker om du vill nå ut med din musik. De har absolut inte fel, men deras argument baseras på att du har, till exempel, 10.000 kronor och kan lägga dem på antingen musikvideo eller något annat. Lägg absolut inte alla dina pengar på en musikvideo!

Du ska absolut göra en musikvideo!

Självklart ska du göra en (minst) musikvideo till din singel, men om din budget är begränsad är det inte musikvideon du ska lägga pengar på. Däremot finns det väldigt mycket du kan göra själv, med utrustning du redan har, och det tycker jag du ska dra nytta av.

Jag gissar att du har en mobiltelefon med kamera, och den kan du definitivt använda till att spela in. Ljudet har du ju redan, i form av låten. Program för att redigera video finns till både Windows, Mac, Android och iOS, i alla möjliga prisklasser. Dessutom finns väldigt bra webbaserade redigeringsprogram. Ett jag kan rekommendera är ClipChamp. Jag kör gratis-versionen och tycker den räcker gott och väl för mig.

Med de här tipsen kan du alltså göra en musikvideo helt utan att det kostar pengar, och då tycker jag absolut att det är värt att göra en musikvideo.

Men innehållet då?

Bara din fantasi sätter gränser, och våga gärna experimentera. Låt gärna videon förstärka budskapet i texten. Komplettera med klipp där du framför låten, gärna på olika platser, i olika sammanhang. Har du filmklipp från när du framför låten på scen inför en publik är det ofta kul att ha med.

Fyll ut och sammanfoga med så kallade B-roll klipp. Såhär beskriver ChatGPT vad ett B-roll klipp är:

Ett B-roll-klipp är filmmaterial eller videoklipp som används som komplement till huvudinspelningen eller A-rollen i en film- eller videoproduktion. B-roll-klipp används för att illustrera, förstärka eller komplettera det som sägs eller visas i huvudinspelningen. Det kan användas av olika skäl, inklusive att:

  1. Ge visuell variation: B-roll-klipp används för att bryta upp monotoni och ge åskådaren något annat att titta på. Det kan vara landskap, närbilder av objekt, eller andra visuella element som ger en paus från konstanta talande huvudinspelningar.
  2. Förklara eller stärka berättelsen: B-roll kan användas för att visa exempel, illustrationer eller exempel som stödjer det som sägs i huvudinspelningen. Till exempel, om någon talar om en specifik plats, kan B-roll användas för att visa bilder eller videoklipp av den platsen.
  3. Övergångar: B-roll används ofta för att skapa smidiga övergångar mellan olika scener eller ämnen i en video. Det kan användas som övergångsbilder eller klipp som kopplar samman olika delar av berättelsen.
  4. Skapa atmosfär och stämning: B-roll kan bidra till att etablera den önskade atmosfären eller stämningen i en video. Till exempel kan det användas för att visa vackra solnedgångar för att skapa en romantisk stämning eller bilder av en stad för att ge en urbant känsla.
  5. Dölja redigeringsfel: Ibland kan B-roll användas för att täcka över redigeringsfel eller avsnitt som inte var så bra i huvudinspelningen. Det kan fungera som ett visuellt distraktionselement.

B-roll-klipp kan vara förinspelade eller fotograferade specifikt för att användas som komplement till huvudinspelningen eller hämtas från arkivmaterial, stock footage eller andra källor. Det är ett värdefullt verktyg inom film- och videoproduktion för att göra berättelser mer engagerande, informativa och underhållande.

Vad gör jag med musikvideon?

Publicera musikvideon på sociala medier, inklusive YouTube. Ha med länkar till streamingtjänsterna, för slutmålet är ju inte att din musikvideo ska visas, utan att du ska få nya lyssnare och fans.

Men det du också kan göra med din musikvideo, och med hjälp av klipp som ”blev över” är korta klipp till TikTok, Stories på Instagram och Facebook, YouTube Shorts osv. Du kan också använda dessa klipp som annonser.

Med hjälp av musikvideon och materialet du filmat för att få till den borde du kunna hålla dina sociala medier uppdaterade med nytt innehåll tills det är dags att släppa nästa låt, och även om du känner att du tjatar så kommer du se att det ger resultat att konstant påminna sina följare om att man har gjort musik.

Experimentera också med hashtags för att få bättre spridning, till andra än de som redan följer dig. Kom ihåg att det är viktigare att få rätt publik än stor publik. Rätt publik hjälper algoritmerna att hjälpa dig, fel publik förstör.

Hoppas det här var hjälpsamt, och lämna för all del en länk till din musikvideo här i kommentarerna.

3 Kommentarer

  1. Garagemannen den 2023-09-07 kl 19:01

    Allting gjort i telefonen mha IMovie och en dansande kompis

    https://youtu.be/jFqbUhj41vk?si=pTVnuFVMWS4Ey4se

    • Stefan Bergfeldt den 2023-09-07 kl 19:06

      Det är ju fantastiskt! Man behöver verkligen inte krångla till det

  2. Riitta Leivo den 2023-09-22 kl 05:39

    Man får ett bra sammanhang om hur musikvideon kan byggas upp med en egen telefon.

Lämna en kommentar