Musikvideo som marknadsföring

Från musikvideon till Det finns dom

Marknadsföring handlar till stor del om att synas, och för de allra flesta av oss får vi vara lite kreativa för att hitta sätt som inte kostar allt för mycket pengar. Jag tänkte dela med mig av ett tips som är helt gratis, men som också går att skala upp med hjälp av lite annonsering.

Musikvideos! Jag har, inför släppet av Augustisånger 2, gjort ett gäng musikvideos. Tanken är att göra en musikvideo för varje låt på albumet, totalt 14 stycken, och släppa dem varje dag från i lördags (14/9) till och med albumsläppet (27/9) på våra sociala kanaler.

Ja, det är lite dumt att sista kommer samma dag som albumet släpps, istället för dagen innan, men det är för att Dick slängde in ett bonusspår i sista minuten, så vi hann inte ändra schemat.

Du som är uppväxt med MTV och kanske ZTV tänker säkert något i stil med ”oj vad mycket jobb”, och det är helt rimligt. Vi har dock tagit en helt annan infallsvinkel för de här videosarna (heter det så?) än vi skulle gjort om de skulle spelats på MTV.

För det första har vi tagit hänsyn till Instagrams kvadratiska format, och tidsgräns på 60 sekunder. Du får alltså inte hela låten, utan bara en bit i början, som är max 60 sekunder.

För det andra har vi antagit ett format där det viktiga är musiken, inte bilden. Vi har ett standardformat där början och slutet är samma, och mitten består av en stillsam video, som dessutom i de flesta fallen är väldigt generisk. Till den första videon är det till exempel en vinylskiva som snurrar på en spelare.

På det här sättet kunde vi producera 14 videos på mindre än en vecka, och vi har använt våra mobiltelefoner och Windows Videoredigerare för det, verktyg som de allra flesta har tillgång till.

Med hjälp av en mobil-app som heter Apphi (gratis, men man slipper begränsningar om man betalar lite) har jag schemalagt publiceringar av dessa videos till Instagram, Facebook och Twitter, för största möjliga spridning. Jag publicerar dem också på Youtube.

Totalt innebär det här 56 poster i sociala medier på två veckor, vilket är bra, vi har ju tidigare pratat om hur viktigt kontinuitet är. När albumet släpps är förhoppningen att alla ska veta om det, och dessutom ha hört lite av låtarna och är nyfikna på hela albumet.

Hur långt det här når beror ju till stor del på hur du har arbetat med din närvaro i sociala medier, hur många följare du har, och vilken relation du har till dem.

Vill vi nå ut ytterligare kan vi ju marknadsföra de här inläggen, så att de når en målgrupp som är större än bara de som följer oss. Jag tror faktiskt att jag under andra veckan ska satsa 100 kr om dagen på marknadsföring på Facebook och Instagram för att öka effekten.

Tycker du att den här idén verkar bra, eller tycker du att den är helt galen? Lämna en kommentar och berätta. Jag vill gärna att du säger till om du är nyfiken på att läsa en uppföljning av det här om ett par veckor. Som sagt, lämna en kommentar, oavsett…

2 Kommentarer

 1. Henrik P den 2020-03-15 kl 16:53

  Hur gick det med detta? Blev det någon bra effekt?

  • Stefan Bergfeldt den 2020-03-15 kl 17:37

   Tack för din fråga.
   Jag skulle absolut säga att det gav bra effekt, med mycket uppmärksamhet inför släppet.
   Jag misslyckades tyvärr med uppföljningsmarknadsföringen, men en hel del streams blev det på plattan.

Lämna en kommentar