Merch, mer än bara kläder

Lysis – Straight Outta Helvetets Förgård

Merch förknippas ofta med bandt-shirts och liknande, som till exempel den ovanför, men det är så mycket mer än bara t-shirts. Just denna, med texten Straight Outta Helvetets Förgård, är dels en lek med filmtiteln Straight Outta Compton (om den legendariska hiphop-gruppen NWA, har du inte sett den, så gör det!). Den är också en referens till en kommentar till bandets (LÝSIS) medverkan i P4 Dalarna, där de var veckans dalaartist. Han var förtvivlad över att det spelades musik som det lät som att det kom från helvetes förgårdar på bästa sändningstid. Därav uppkomsten till just denna t-shirt.

Merch är också ett bra sätt att skapa en gemenskap, och tillhörighet. När du ser en person som har merch från ett band du gillar, så vet du ju att ni har något gemensamt. Att se sitt eget bands merch på andra människor är också en väldigt härlig känsla.

Idag, när all musik finns tillgänglig i princip gratis är merch också en giveaway som fortfarande fungerar. Ha en tävling på bandets facebook-sida, där vinnaren får en t-shirt. Förutom att det ofta är billigt för bandet att ge bort en t-shirt, så är det stor chans att mottagaren delar med sig av vinsten i sina sociala medier, och på så sätt får man ännu bättre spridning.

Vi ska heller inte glömma den ekonomiska aspekten. Eftersom musiken i princip är gratis är merch ett väldigt effektivt sätt att tjäna pengar. Just den här t-shirten ovan, som bandet LÝSIS säljer via skivbolagets webbshop, ger bandet ungefär lika mycket pengar som 20 000 streams, när alla har tagit sin del av kakan. Så vill du stötta din favoritartist ekonomiskt, köp merch!

Vill du stötta deras marknadsföring, posta bilder på dig själv med deras merch på dina sociala medier. Glöm inte tagga bandet.

Naturligtvis ska du också lyssna på deras musik, men det är ju liksom så självklart att man inte ens behöver säga det.

Lämna en kommentar