Kvalitet eller kvantitet?

Photo by Mabel Amber

Vilket är viktigast, kvalitet eller kvantitet? De flesta skulle nog per automatik svara kvalitet, men jag vill sticka ut hakan och säga att det dels beror på en massa omständigheter, och dels är det snarare en balans. Resten av inlägget tänker jag spendera åt att bevisa min tes.

Omständigheter.

Vatten, är det viktigt med kvalitet, eller är det viktigt med kvantitet? Oändligt med vatten från sjön, eller 33cl flaskvatten av högsta kvalitet? Ska du dricka vattnet skulle jag absolut rekommendera flaskvattnet, men om du ska svalka kroppen efter ett bastubad känns sjön som ett betydligt bättre alternativ.

Ska du plantera om en krukväxt är det bättre med en liten påse kvalitets-jord än två ton jord från den egna trädgården. Ska du däremot anlägga en potatisodling kommer du inte långt med den lilla påsen.

Och så det där med balans.

Säg att du ska äta, då gissar jag att du tycker att det är viktigare att maten är god än att portionen är stor. Det tycker jag också, det är ju rätt självklart. Men tänk om du var tvungen att välja mellan god mat en dag i veckan och ingen mat resten av veckan, eller okej mat varje dag? Då tror jag de flesta skulle välja okej mat varje dag.

Eller, tänk att du måste välja mellan att äta det absolut bästa du vet, tre gånger om dagen resten av livet, eller att aldrig mer få äta det, men istället få variera mellan all annan mat resten av livet. Skulle du välja välja din favoriträtt då? Troligen inte va?

Vad betyder det här för mig som musiker?

Det betyder att du måste förstå omständigheterna kring vad det är du gör, och sen hitta balansen. Flummigt, absolut, men det kommer lite förklaringar här.

Hur hittas det du skapar?

Är det ett blogginlägg, ett Youtube-klipp eller en Spotify-låt hittas det antagligen av en sökning, och innehåll man hittar via en sökning måste hålla hög kvalitet. Alltså rekommenderar jag att du försöker hålla hög kvalitet på dessa plattformar. Men du måste också komma ihåg balansen. Hittar jag din musik på Spotify och gillar den så kommer jag att vilja ha mer, så viss kvantitet kommer behövas för att bli riktigt framgångsrik.

På Twitter, Tiktok, Facebook, Instagram osv dyker man upp i ett flöde, och det gäller att synas i det flödet ofta. Därför rekommenderar jag att du ska försöka hålla hög kvantitet på dessa plattformar. Posta ofta! Men det är viktigt med balansen även här, för om dina inlägg är dåliga kommer du bli avföljd och ogillad av algoritmer. Därför är det viktigt att hålla hygglig kvalitet även på detta innehåll.

Speciellt Tiktok och Instagram Stories belönar verkligen den som är flitig. I Stories ser du alltid den nyaste först, så postar du ofta kommer du oftare hamna först i listan.

Var inte rädd för att använda material flera gånger och på olika plattformar. Har du gjort en fantastisk musikvideo kan du skapa flera olika klipp för Tiktok och Instagram Stories från den musikvideon, och posta då och då.

Lycka till!

Lämna en kommentar