Hur ska jag få lyssnare?

Jag har skrivit om detta tidigare, men nu kände jag att det är dags igen. Jag tror att det är den största utmaningen för artister idag. Att spela in är hur enkelt som helst, att ge ut musik själv, är hur enkelt som helst, och ingenting kostar speciellt mycket pengar. Men att få lyssnare, det är verkligen inte så lätt.

Det är lätt att tro att om man bara gör tillräckligt bra musik så kommer lyssnarna, men det är verkligen extremt långt från sanningen. Leta på en radio, ratta in Rix FM eller Mix Megapol. Det här är kanaler som spelar aktuella hits. Är det här verkligen den bästa musiken? Nej det är det verkligen inte. Det här är musik från artister som vet (eller har folk omkring sig som vet) hur man gör för att få uppmärksamhet.

Grunden till allt är såklart musiken, och musiken måste vara bra. Det är sällan du hör dålig musik på radio. Däremot behöver inte musiken vara fantastisk. Vad som behövs är en efterfrågan, du måste ha fans som vill ha din musik. Hur bygger du upp det?

Du måste synas, överallt, hela tiden. Överallt och hela tiden är såklart omöjligt, men så mycket du kan. Instagram är en oerhört tacksam plattform att göra det på, så om du inte redan har ett instagram-konto är det dags att skaffa ett nu.

För dig som precis skaffat ett konto

Här kommer lite tips för dig som är ny på Instagram. Innan du gör något annat, så se över din profil. Skriv en text som beskriver vem du är. Skaffa en bra profilbild, som gärna föreställer dig. Posta minst ett inlägg, ett bra inlägg. Varför inte en bild på dig med en text om vem du är. Ännu hellre en liten video där du berättar vem du är. Skriv en text ändå, vi är många som inte har ljud på. När detta är klart kan du gå vidare och göra samma sak som de som redan funnits på Instagram ett tag.

För dig som haft konto ett tag

Du har ett Instagram-konto men vill ta det till nästa nivå, då har du kommit helt rätt. För att få ditt Instagram-konto att ta fart behöver du göra några saker, här är några tips.

  • När du är ny, leta på intressanta konton och följ dem. Du behöver inte tänka så taktiskt i början, följ dina kompisar, och det där stora, multinationella skivbolaget som släpper dina favoritartister. Följ dina favoritartister också. Följ såklart @crsrecords!
  • Posta kontinuerligt både bilder och video, och gör det både i vanliga inlägg och i stories. Tänk på att det ska vara så bra innehåll som möjligt, men bara en selfie, eller en bild på din keyboard, är bättre än inget inlägg alls.
  • Använd hashtags, relevanta hashtags, för alla dina inlägg. Både vanliga och i stories. Hashtags ökar synligheten och sökbarheten. Lägg mycket tid på att hitta bra hashtags, där det är lagom mycket konkurrens. #music har nästan 284 miljoner inlägg, medan #svenskpop har drygt 5000. Använd för all del båda.
  • Lägg till en plats! Speciellt om det händer något i närheten. Det är ett väldigt enkelt sätt att ge ditt inlägg ytterligare en väg in.
  • Berör, upprör, engagera! Försök att göra något av de tre i dina inlägg. Om du upprör, vilket är mycket lättare än att beröra, se till att du upprör över något du kan stå för. Ett ”bara usla gitarrister använder Fender, vi som kan spela kör Harley Benton” kanske kan vara bra provokation, men se till att inte gå full Lamotte i din jakt på likes. Frågor kan också vara ett bra sätt att engagera.

Förutom de här tipsen kring dina inlägg tänkte jag ta upp några saker du kan göra för att nå ut till en ännu större målgrupp. Om du vill ta det till en extrem nivå kan jag varmt rekommendera 1,000 Fans In 90 Days med Adam Ivy.

Den här listan med hashtags du letade på i en av punkterna ovan, och som du fortsätter arbeta med kontinuerligt, du ska inte bara posta inlägg där du använder dem. Följ dem också! Då får du upp inlägg från dem i ditt flöde, och kan interagera med dem. Interaktion och engagemang är nyckeln till tillväxt, så när du hittar inlägg du gillar, klicka på hjärtat och lämna en kommentar.

Försök utforma dina kommentarer positivt, och om möjligt med en ärlig fråga. Frågan ger nämligen motparten en anledning att interagera tillbaka. Den vars inlägg du kommenterar på kommer få en notis om att du har kommenterat, och förutom det kan andra se din kommentar. Det ökar din synlighet.

Svara på Stories. När de du följer postar på sina stories och låter dig svara på frågor, eller delta i omröstningar, gör det! De kommer se dig, och tycka om dig. När någon interagerar med dina frågor eller undersökningar, tacka dem för deltagandet. Antingen med ett direktmeddelande, eller i ditt flöde.

Alltihop det här kokar ner till att du ska komma ihåg att Instagram är en social plattform, för att lyckas (som relativt okänd och med begränsad budget) behöver du vara social. När du är social kommer du bygga nätverk, hitta vänner, skapa relationer. Det är de här relationerna som är det viktiga.

Hur hjälper det här?

Ja, hur hjälper det här dig med att få fler lyssnare? Jo, för när du släpper ny musik är det ganska sannolikt att dina vänner på Instagram kommer lyssna på den. De kommer ha en positiv bild från början, eftersom de ju gillar dig. De du regelbundet interagerar med kan du säkert skicka ett direktmeddelande till och be dem lyssna på musiken, och säga vad de tycker. Det är ju det man har vänner till.

Se också till att du är den där vännen som lyssnar på andras musik, som ger feedback, och som delar vidare.

Nu är jag väldigt nyfiken på att höra, dels vad du tycker om de här tipsen, och om hur du arbetar med Instagram. Lämna en kommentar, eller kontakta mig via någon av mina kanaler. Du har all information du behöver här på sidan.

Lämna en kommentar