Hur kan jag tjäna pengar på min musik?

Photo by cottonbro studio

En fråga jag tycker blivit extra aktuell nu när jag hör så många klaga på att det inte går att leva på sin musik nu när Spotify inte betalar ut några pengar till de med allra färst streams, är hur man kan tjäna pengar på sin musik.

Till att börja med, den som har färre än 1000 streams om året, vilket är Spotifys gräns för att betala ut pengar, bör inte säga upp sig från sitt vuxenjobb för att leva på musiken. 1000 streams motsvarar ungefär 30 kr, och det räcker ju inte som årsinkomst. Inte ens nära. Gränsen för fattigdom går, enligt FN, vid ungefär 8200 kr per år, eller drygt 400 000 streams.

Så hur kan man tjäna pengar?

För dig som har så få lyssnare att du inte får något alls från Spotify är det ärligt talat svårt att tjäna några som helst pengar, men varför inte försöka. Ju fler fans du har, desto lättare kommer det vara att tjäna pengar, och du som har färre än 1000 streams per år har antagligen inte så himla många fans. Troligen är fansen som är din flaskhals, och där du behöver lägga fokus för att kunna tjäna pengar. Men det är ett stort spann från 1000 streams om året upp till gränsen för fattigdom, och vidare upp till vad som i Sverige räknas som existensminimum, där det finns utrymme för att ha fans men ändå inte kunna leva på sin musik.

Spela live

Att spela live är absolut ett bra sätt att tjäna pengar, speciellt när man kommit en liten bit på sin karriär, så man kan ta betalt. Men redan innan man kan ta betalt är det en bra idé att spela live, av flera skäl.

När man är ny får man oftast spelningar på ställen där publiken är intresserad av ny musik. Det kan vara tillställningar som talangtävlingar, eller där studieförbund (eller liknande) ordnar spelningar. Publiken är andra mer eller mindre okända artister, deras vänner och släktingar, och personer som generellt är nyfikna på ny musik. Läs gärna mitt inlägg som svarar på frågan borde jag ta gratisgiget också.

Förutom att det är ett bra ställe för potentiella fans att hitta dig är det också ett väldigt bra tillfälle att filma material till kommande marknadsföring. Livebilder är fantastiskt för att visa upp hur bra du är live, och lämpar sig både till musikvideos och små tiktok-videos. Försök att alltid ha någon med som kan filma dina gig.

Sälj merch

Att sälja fysiska produkter kan man tjäna en hel del pengar på. Den stora nackdelen är att man oftast behöver lägga ut en hel del för att få de fysiska produkterna. Det finns lösningar på det, som till exempel MerchPrint, som vi i bolaget använder, som är print-on-demand. Man tjänar förvisso betydligt mindre pengar, men man behöver inte heller ligga ute med något.

Dina live-gig är också ett väldigt bra ställe att sälja merch på, till exempel T-shirts. Svårt med print-on-demand då förstås, men har du en kartong tröjor med dig kan det absolut gå att sälja några. Ytterligare en anledning till varför det är bra att spela live.

Synk-licenser

Det är inte helt lätt, men att få med sin musik i film, TV-serier, datorspel och liknande kan ge en del pengar. En fördel är att det oftast inte behöver vara kända artister eller låtar, utan det handlar mer om att det ska passa in. Det här är ett område som jag själv skulle vilja lära mig mer om, så vet du någonstans där jag kan lära mig mer om det, så lämna gärna en kommentar.

Det finns såklart hur många sätt som helst du kan tjäna pengar på din musik, men det här var några exempel.

Lämna en kommentar