Borde jag ta gratis-giget?

Skylt vid rv70 som välkomnar till Hedemora

De flesta musiker, undertecknad inkluderad, har väl blivit erbjuden att spela gratis någonstans. Oftast motiveras detta av att det skulle vara bra marknadsföring.

Jag skulle säga att det oftast inte är en bra idé att ta det där gratis-giget. Framför allt skulle jag säga att det är riktigt jävla oförskämt av en arrangör att be dig spela gratis när de tar inträde för att sig spela.

Förutom att du blir utnyttjad för någon annans vinning, så bidrar du också till att hålla nere betalningsviljan hos arrangörerna. Varför ska de betala för dig när de kan få någon annan, som kanske är lika bra, för mindre pengar, kanske till och med gratis?

Ibland är det dock verkligen så att det är bra marknadsföring att ställa upp, som i fallet med bilden som hör till det här inlägget. Hedemora Out’n’Loud är en ideell arrangör, som varje månad arrangerar spelningar med fritt inträde. De har en förmåga att locka till sig fantastiska artister, och lördagen den 24/8-19 spelade En Svensk Tiger där, och inför detta postade de denna bild på Instagram, med texten:

”Ta giget, det är bra promotion” sa bokaren.
NO SHIT?! Tack för peppen Hedemora! På lördag ska vi ge er vad ni förtjänar.

Vid riksväg 70 sitter en skylt som hälsar välkommen till Hedemora, och här annonseras att En Svensk Tiger kommer uppträda på Out’n’Loud. Riksvägen går mellan Enköping och Sälen, och här passerar sjukt mycket bilar varje dag. I de fall gratis-giget annonseras på det här viset, och där arrangören inte tar betalt av publiken, då kan det definitivt vara en bra idé att ta giget.

Själv missade jag tyvärr just denna spelning, men du som har chansen att se En Svensk Tiger spela, ta den chansen! Deras nya album Gbg Noir är fantastiskt, lyssna här

https://open.spotify.com/album/6RrOO7nMIuYaoUmPhmBGYl

Hur tänker du kring gratis-gig? Lämna en kommentar här nedanför. Och prenumerera på nyhetsbrevet.

1 Kommentar

  1. […] personer som generellt är nyfikna på ny musik. Läs gärna mitt inlägg som svarar på frågan borde jag ta gratisgiget […]

Lämna en kommentar