Hur hittar jag inspirationen?

Photo by Prateek Katyal

Vi har väl alla varit där, när inspirationen saknas och ingenting blir gjort. Jag tror det är något som alla kreativa människor råkat ut för, och kommer råka ut för igen och igen. Men hur ska vi kunna skriva nästa hit när inspirationen inte finns där?

Det finns egentligen två vägar framåt, den ena är att göra något annat och hoppas på att inspirationen dyker upp. Det kan ju vara en skön inställning, men nackdelen är att du inte vet när inspirationen plötsligt dyker upp, och det är inte alls säkert att du har möjlighet att göra något av den just då. Plötsligt har det gått ett år och du har inte skrivit någon ny musik. Det är väldigt svårt att hålla någon kontinuitet när man väntar på inspirationen.

Den andra vägen framåt är att inte förlita sig på inspirationen, att lära sig vara kreativ även när den helt uteblir. Skriv in låtskrivande i kalendern, och skapa bra förutsättningar för inspirationen att komma. Se till att utrustningen du behöver är lättillgänglig och i bra skick. Du vill absolut inte sätta två timmar låtskrivande i kalendern och spendera en timme med att byta strängar på din gitarr, eller installera uppdateringar på datorn. Stäng ute allt som kan störa, tänd ett ljus och ha en kopp kaffe, eller vad du kan tänkas vilja ha för att välkomna inspirationen.

Nu har du förutsättningarna, se till att skriva något, oavsett om inspirationen kommer eller inte. Det kanske inte blir din största hit, det kanske inte blir något du kommer ge ut över huvud taget, men du lär din kropp att det ska skrivas musik, den här tiden, med det här ljuset, med den där koppen kaffe. Du övar också på ditt låtskrivande, vilket många glömmer att man faktiskt behöver.

En positiv bieffekt av detta är också att om du skulle bli en superstjärna så kan du ta fram de här gamla dåliga låtarna och ge ut dem också. Är man en superstjärna vill fansen ha precis vad som helst. Eller så sparar du dem tills du dör, så kan kommande generationer ge ut ”tidigare outgivet material” med sin döda och kända släkting, och få lite guldkant på tillvaron.

Nu hoppas jag att jag har övertygad dig om att du ska välja alternativ två, att jobba på oavsett inspiration. Har du fler tips kring hur man kan komma vidare när inspirationen tryter, lämna en kommentar här nedan.

Lämna en kommentar