Hur går det ihop!! 😵‍💫

wood dawn man couple
Photo by Mikhail Nilov on Pexels.com

Jag fick en fråga av en av mina artister, en väldigt bra fråga som jag tänker att många av läsarna här kan vara intresserade av svaret på. Så jag publicerar det.

Hur går det ihop!! 😵‍💫 Hur kan band med 150 följare på Spotify ha 5000 lyssningar på några veckor och andra som t o m  har fler följare 1200 på samma tid. Även de bandens följare på sociala medier ligger på 1-200 st Jag får inte ihop det! Vem är det som lyssnar??? 😂

Visst är det en bra fråga, och du har säkert ställt dig själv samma fråga flera gånger. Jag gör mitt bästa att svara på en fråga som inte har ett givet svar.

Det är här vi behöver skilja på lyssnare och fans. Fans följer dig, på sociala medier och på Spotify. Lyssnare är de som lyssnar på din låt.

Att siffrorna verkar skeva kan bero på massor av saker, och kanske den vanligaste är att man stirrar sig blind på streams, och därför lägger allt sitt fokus på att få fler streams. Man kan köpa streams, det finns olika nätverk där man förbinder sig att lyssna på varandras musik, det finns, till exempel, facebookgrupper där man kan tipsa om sin musik, och det kan ge väldigt många streams. Det ger dock väldigt sällan fans, framför allt därför att man inte har någon strategi för att omvandla lyssnare till fans.

För att konvertera lyssnare till fans behöver man jobba med att göra sin Spotify-profil tilltalande. Det ska mycket till för att någon ska lyssna på en spellista, upptäcka en ny låt/artist, och klicka sig vidare till artistprofilen, men den som gör det MÅSTE man ta hand om. Det är en så kallad ”hot lead”. Se till att ha intressanta bilder, och aktuell information, och BE BESÖKAREN FÖLJA! Dessutom gärna förklara vad fördelarna (för lyssnaren) är med att följa. Ha också länkar till dina sociala medier, och se till att de är uppdaterade, aktuella och intressanta.

Den som kommer till dina sociala medier den här vägen skiter fullständigt i dina inlägg om att du släppt ny musik, det såg man ju på Spotify. Har man tagit sig hela vägen från en spellista, via din Spotify-profil och vidare till din Instagram så är det för att man är nyfiken på DIG. Dela med dig av dig själv, vem du är. Personlig (men inte nödvändigtvis privat) så man får lära känna dig.

En annan grej med att inte bara posta om sina släpp, är att regelbundet uppmana sina följare i sociala medier att faktiskt följa på Spotify. Dina följare får upp din nya musik i sin Release Radar, och därifrån triggas andra algoritmiska spellistor, och både Jörgen och Sebastian kan berätta vad som händer när man hamnar på Discover Weekly (hint: det går skitbra).

Att faktiskt fokusera på att försöka konvertera både följare och lyssnare till fans är det absolut bästa man kan göra, för dina fans kommer att lyssna, och de kommer vara bättre på att trigga algoritmiska spellistor, eftersom det är förutsägbart vilken typ av lyssnare du har.

1 Kommentar

  1. Sebastian Tallstig den 2021-07-27 kl 01:14

    Tjooo.
    Ja att det går bra det kan jag intyga.

Lämna en kommentar