Var hittar du inspiration?

woman surrounded by sunflowers raising hand
Photo by Andre Furtado on Pexels.com

Inspiration, det är något de flesta kreativa väntar på för att kunna skapa. Inspiration är en nyckelingrediens i fantastiskt skapande. Men två saker vi som arbetar med kreativa yrken måste lära oss, är att:

  1. Vara kreativ även när inspirationen saknas.
  2. Hitta/skapa inspiration när den fattas.

Jag skriver ett blogginlägg i veckan, och ett nyhetsbrev i veckan. Jag har ett schema som säger att mellan 19 och 20 på söndagar skriver jag blogginlägg, och mellan 20 och 21 på måndagar skriver jag nyhetsbrev. Det är knappast så att jag alltid sprudlar av inspiration just de klockslagen, men det måste göras, och det blir gjort.

Varje blogginlägg och nyhetsbrev kanske inte förtjänar journalistpriset, så är det ju, men det blir nästan alltid bra och emellanåt fantastiskt. På mitt vuxenjobb förväntas jag också vara kreativ hela tiden, och det är liksom bara att göra, man lär sig det med tiden. Det är klart att ibland kommer ju inspirationen på besök med hela släkten och då kan det ju hända att man glömmer både lunch och middag och sömn, men man kan inte vänta på att det händer om man ska få något gjort.

Försök sätta av tid i din kalender, du har två timmar på dig att göra en låt, och när två timmar har gått ska du ha en färdig låt. Det behöver absolut inte vara din nästa hit, den kanske går rakt i papperskorgen, men du ska göra den klart. Det är en väldigt viktig övning för att få upp kreativiteten. Jag skulle gissa att Max Martin har betydligt fler låtar i papperskorgen än vad du och jag har. Kanske till och med fler än alla som läser det här inlägget har tillsammans. Men han har också fler listettor.

Det här handlar såklart inte bara om att skriva låtar, som jag nämnde använder jag det för att skriva blogginlägg och nyhetsbrev. Jag använder det också för att skapa innehåll till mina sociala medier.

Hur gör du för att vara kreativ?

Lämna en kommentar