Få ihop livspusslet

person holding jigsaw puzzle piece
Photo by Sharon Snider on Pexels.com

Det är inte alltid så lätt att få ihop livspusslet, med allt man måste göra, allt man borde göra och allt man vill göra. En del verkar ha hur mycket tid som helst, trots att vi vet att ett dygn har 24 timmar för oss alla, vad är hemligheten?

Det kan såklart bero på massor av saker, en del sover mindre än andra till exempel. En del har barn som behöver hjälp med läxor och skjuts till träningar och vad det nu kan vara. Ja, det finns oändligt många anledningar till att vissa verkar ha mer tid än andra, som ligger utom vår kontroll. Sova måste man ju, och sina barns behov är det rimligt man prioriterar. Men det finns också saker som vi kan kontrollera, som kan frigöra tid till det vi vill göra. här följer några tips

1. Identifiera tidstjuvar

Det finns säkert en hel del saker du gör, som du kanske inte ens tänker på, som tar tid och inte tillför något värde i ditt liv. TV var en sådan grej för mig. Jag har helt slutat slentriantitta på TV, mycket tack vare att vi inte har någon linjär TV, bara streamingtjänster. Nyheter är en grej också, behöver du verkligen så mycket nyheter som du ser/läser? Det kan vara andra saker också, fundera över vad du kan sluta med.

2. Gör saker i bulk

Det är oftast effektivare om du gör saker i bulk. Du kan till exempel ha en dag i månaden när du betalar dina räkningar, det är antagligen effektivare än att lägga in varje räkning när den kommer. Du skulle förmodligen inte tvätta ett ensamt plagg, utan boka en dag i tvättstugan och ta hand om hela tvätthögen. Försök hitta andra sysslor där du kan implementera detta. Gör storkok, och laga hela veckans mat på helgen? Jag gör mycket av det här med administrativa sysslor i bolaget.

3. Gör schema/sätt av tid

Jag har ett schema som talar om vad jag ska göra, och när. Det är kanske det viktigaste verktyget jag har för att få livspusslet att gå ihop. Eftersom jag vet när jag ska sätta mig och jobba, och vad jag ska göra, så har jag möjlighet att vara sjukt fokuserad och effektiv. Söndag kväll, skriva blogginlägg en timme. Varje söndag. Dessutom vet min sambo när jag jobbar, och när jag har fritid. Att ha planerad fritid är extremt viktigt för att våra liv ska fungera tillsammans. Varje onsdag, dejtnight. Tisdag eftermiddag, handla. Extremt inrutat liv, men det fungerar väldigt bra för oss, eftersom det gör det väldigt tydligt när min sambo kan säga ”men du ska inte jobba nu”, eller för all del ”borde du inte jobba nu”.

4. Stäng av notiser

Den här hänger väldigt mycket ihop med både 1, 2 och 3. Notiserna är en tidstjuv, de pockar på din uppmärksamhet och stör det flow du har. Du vill verkligen inte bli störd när du är i ett flow, och gör saker i bulk. Att någon har gillat en av dina bilder på Instagram, eller ännu värre, att någon du känner har lagt ut en vara till försäljning på Marketplace, kan faktiskt vänta. Stäng av notiserna, och ta hand om dem i bulk, när du har det på ditt schema. För mig är det torsdagskvällar, efter att jag har gjort klart med kommande releaser. Det är också då jag schemalägger inlägg för veckan. Jag kollar absolut sociala medier under resten av veckan också, men en timme i veckan är sociala medier det schemalagda.

5. Lyssna på kroppen

Din kropp kommer tala om för dig när det är läge att pressa på och när det är läge att slå av på tempot. Om du lär dig lyssna på den kommer du kunna hålla ett högre tempo över tid. Livet är inte ett sprintlopp, utan ett långlopp. Genom att sänka tempot kan du orka längre. När mjölksyran kickar in är det betydligt svårare att komma igång igen. Hitta bra sätt att återhämta dig. När det blir för mycket i mitt huvud spelar jag Red Dead Online en kväll, och min karaktär i spelet är en fredlig jägare, så det är inte speciellt mycket action. Lugnt och stilla och låter huvudet återhämta sig. Det händer precis lagom mycket för att tankarna inte ska spinna iväg. Du måste hitta ditt sätt, för att kunna prestera på topp över tid.

Jag hoppas några av de här tipsen har varit användbara för dig, jag vet att mitt liv var kaos innan jag fick ordning på framför allt schemat, men även de andra punkterna. Misslyckas man med den sista är katastrofen snart ett faktum. Jag vill gärna höra dina tankar om de här tipsen, lämna en kommentar. Och med det sagt, kör hårt och var rädd om dig!

Lämna en kommentar