Den giriga skivbolagsdirektören

confident senior businessman holding money in hands while sitting at table near laptop
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Jag tänkte ta det här med ekonomi en sväng till, jag gör det med jämna mellanrum. Det är ju inte alla läsare som är slaviska varje vecka, och dessutom händer det grejer emellanåt som jag kan berätta om.

Att driva småskaligt skivbolag är inte något man blir rik på, det är det verkligen inte. Jag har sagt det förr, och jag säger det igen, om jag gjorde det här för pengarna skulle jag ha lagt av för länge sedan.

I mitt bolag finns både skivbolaget, och en webbyrå, och i bokföringen skiljer jag på dessa, så gott det går. En del del kostnader som är gemensamma hamnar utanför. När jag kollar siffrorna för de senaste 12 månaderna har skivbolaget gjort förlust, kostnaderna är ca tre gånger så stora som intäkterna.

Lyckligtvis är det små summor vi pratar om, och webbyrån har förvisso haft ett dåligt år också, men den ger iallafall en del vinst. På det stora hela är det mer eller mindre ett nollsummespel. Jag har ett heltidsjobb som försörjer mig, och det är tack vare webbyrån och heltidsjobbet som jag kan hålla på.

Det är ju trots allt fantastiskt roligt att hålla på med musik, och försöka hjälpa artisterna att bli hörda av fler.

Vad du kan göra.

Om du vill stötta en artist, lyssna på deras musik. Följ dem på Spotify och lägg deras musik i din spellista. Det här gäller såklart oavsett om det är musik som är utgiven på CRS Records, eller om det är någon helt annan.

En del säljer fortfarande fysiska skivor, köp dem gärna. Det är ofta ganska bra vinst på fysiska skivor, om man lyckas sälja alla. Lyckas man inte sälja alla kan det vara väldigt kostsamt. Så när din favoritartist, eller en bekant som spelar musik, släpper en fysisk skiva, köp den!

Vill du stötta mig som skivbolag kan du i första hand stötta mina artister precis som jag skrivit ovan. Du kan också gärna tänka på mig om du hör någon som behöver en hemsida, så kan min webbyrå fixa det. Det är faktiskt det som gynnar skivbolaget och artisterna mest. En hemsida ger ungefär lika mycket vinst som en halv miljon streams.

Den vinsten kommer jag sen att försöka använda för att generera en halv miljon streams, eller mer.

Lämna en kommentar