CRS Records presenterar: Dick Lundberg

Dick Lundberg

Nu är tiden äntligen inne att presentera den erfarna artist jag har pratat om ett tag nu. Det handlar om ingen mindre än Dick Lundberg. Det var för lite drygt en månad sedan, den 13/7 som Dick hörde av sig till mig för att höra om det fanns möjlighet till samarbete kring en ny platta. ”Jag har spanat lite på ditt skivbolag, tycker det verkar trevligt” skrev han.

Dick är en erfaren artist, som släppte sitt första ”riktiga” album på Birdnest Records redan 2001, men redan året innan blev han känd som vissångare i dokusåpan Baren, som han också vann. Det var tillsammans med Daniel Dellamorte, som kom tvåa i dokusåpan, han gjorde albumet Århundradets Fest. Jag har något vagt minne av att den skivan varit i min ägo, men att jag sålt den någon gång när jag haft ont om pengar.

Sedan debuten för 18 år sedan har det blivit en hel del musik, du kan läsa mer om det på Wikipedia. Dick fortsätter vara produktiv, och håller för fullt på att spela in Augustisånger 2, som han presenterar i nedanstående videoklipp

Jag bad Dick skriva ihop lite om sig själv och sin karriär, och här är svaret jag fick från honom

Mitt namn är Dick Lundberg, mellannamn Bengt Kristian, vad nu det har för betydelse, men Wikipedia envisas med att det är relevant, så jag nämner det även här. Jag har gjort musik ganska länge nu. 1987 tog jag några första toner på en gitarr som hängde på väggen i mina föräldrars sovrum och på den vägen är det. Ja, jag spelar fortfarande i sovrum alltså. Sovrum. Dessa vackra sovrum.

Jag köpte en kassettstudio med fyra kanaler i början av 90-talet, en Fostex X-28H, och sedan dess har jag älskat sovrum. Det blir så bra akustik där bland alla täcken och kuddar, så där fritt från eko och rum som man gärna vill ha det när man spelar in.

Ja, jag har spelat in i stora, dyra studios också, med fantastiska musiker, producent och studiotekniker som kan sitt hantverk på sina fem fingrar. Det har varit grymt!

Samtidigt har jag alltid dragit mig tillbaka till det där sovrummet, ensamheten och mina instrument när världen utanför blivit lite för stor. Ibland vill jag ha min bubbla att arbeta i och bygga mina historier i lugn och ro. För det är så jag tänker mina sånger – som historier som jag bara måste berätta.

Det betyder inte att jag alltid har varit mån om att väldigt många ska lyssna, ibland har det varit lika värdefullt att jobba i det tysta och skicka ljudfiler till några nära vänner.

År 2001 gjorde jag mitt första “riktiga” album på Birdnest Records, 2010 startade jag egna skivbolaget Dikotomi Produktion vilket lades ner 2016 för att jag inte hann jobba med det som jag ville.

Nu när jag nu kliver in i CRS Records är det med flera projekt som kanske kan verka förvirrande vid en första anblick, men jag ska göra mitt bästa för att förklara.

Dick Lundberg
Som bara jag spelar jag oftast de flesta instrument själv, jag spelar in i egen studio och är helt och hållet min egen boss. Men jag kan också ta hjälp av vänner från andra projekt jag varit eller är med i. Jag är försiktig med att kalla mig själv musiker, jag är låtskrivare och sångare som har fått lära mig spela ett antal olika instrument för husbehov. Efter snart 30 års övning får jag faktiskt till det ibland.

Dick Lundberg & Misstro
Misstro heter egentligen Tomas Nilsson och är den jag gjort grejer med mest och längst. Tomas har en lång och gedigen erfarenhet, främst från extremmetal, men är en mångsidig och kompetent multiinstrumentalist och producent som verkligen kan förvandla vatten till vin. Man ska inte strö epitet som “geni” kring sig hur som helst, men är det någon jag känner som förtjänar att kallas något sådant är det Tomas. Senast vi turnerade var vi officiellt en trio med Jesper Karlsson från Finspång, även han en man med många järn i elden.

Dick Lundberg & Solidariteten

Dick Lundberg & Solidariteten
Patrik Renfors kontaktade mig sommaren 2018 (vi hade redan pratat en del då) och ville dra igång ett projekt för några spelningar på hösten. Vid den tidpunkten hade jag legat lågt ett tag, gjort en spelning om året och tyckte det lät kul. Så vi började repa in några av mina låtar, han och jag. Snart kom även Lasse Fornarve och Patriks bror Johan med och vi gjorde de där gigen som var planerade. Men så blev det en spelning till, och en till och så småningom började nya låtidéer födas. Innan vi visste ordet av det var vi ett band med en skiva under produktion. I skrivande stund har vi släppt singlarna “Akta dig för elden” och “Dagen då jorden blev platt”.

Nu är jag såklart både glad och stolt att ha Dick i mitt ”stall” av artister, och om planerna håller kommer du få höra massor från oss under hösten.

Säg välkommen till Dick genom att lämna en kommentar. Och prenumerera på nyhetsbrevet, de som prenumererade på nyhetsbrevet fick veta två dagar innan att det är Dick Lundberg som är nya artisten.

Lämna en kommentar