Ställa ljudnivåer

När du ska börja med en mix tycker jag att en väldigt bra grej att göra först, är att ställa ljudnivåerna. Spela låten om och om igen, och justera ljudnivån på varje kanal tills du kommer fram till något som låter bra större delen av låten. Du får räkna med att det inte blir perfekt hela vägen, i det här läget.

I nästa steg är det en bra idé att justera nivån på spåret, till exempel med en plugin, för att det ska vara rätt ljudnivå när reglaget är på 0 dB. Anledningen till detta är att få bättre noggrannhet på finjusteringar i senare läge. Drar du ner reglaget 1 cm från 0 hamnar du kanske på -5 dB, och drar du det 1 cm till hamnar du på -15 dB. Vilket sätt som är bäst i din programvara kan jag tyvärr inte svara på. Jag gillar Trimmer, som ligger med i Virtual Mix Rack från Slate Digital.

Vad du gör här är att titta på reglaget, vilken nivå det ligger på. Säg att du hittat rätt ljudnivå på -37 dB, då ställer du in Trimmer på -37 dB, och drar upp reglaget till 0. Då får du mycket lättare att finjustera längre fram i mixprocessen.

Nu har du en fantastisk utgångspunkt för att göra en fantastisk mix. Håller du sedan i minnet att det är en bra grej att ljudnivån ut ur ett plugin (oftast) bör ligga på samma nivå som ljudnivån in, så kommer du snart inse hur mycket tid du sparar på att arbeta på det här sättet.

Arbetar du redan på det här sättet? Kommer du börja arbeta på det här sättet? Tycker du att jag är långt ute och cyklar på djupt vatten? Oavsett vilket, lämna en kommentar, eller kontakta mig direkt. Alla kontaktuppgifter finns här på sajten.

Om du gillade det här hoppas jag att du delar inlägget i dina sociala medier, och prenumererar på nyhetsbrevet.

Lämna en kommentar