Återhämtning

Photo by Ihsan Adityawarman

Återhämtning kanske inte är ett så jäkla sexigt ämne att skriva om, men det är otroligt viktigt, både i det stora och i det lilla, och det tänkte jag dedicera* veckans blogginlägg till.

I det stora är det viktigt att få tillräckligt mycket sömn såklart, det är också viktigt att både kroppen och hjärnan får tid till återhämtning. Det ständiga flödet av nya intryck, genom våra mobiltelefoner, är inte alls bra för återhämtningen. Jag läste en klok grej en gång

Alla borde sitta på en stubbe i skogen en timme om dagen, och lyssna på naturen. Såvida man inte är stressad, då bör man sitta minst två timmar.

Varifrån det kommer minns jag inte, och orkar heller inte leta upp det, men poängen är att minimera intrycken under en stund varje dag. Det ger framförallt hjärnan möjlighet att få den återhämtning den behöver, och vi som jobbar kreativt behöver verkligen en hjärna som fungerar på topp.

Vi behöver också vila i det lilla, ta mikropauser. Vi som jobbar i studio, vi behöver vara rädda om vår hörsel. Sitt inte för länge, och ha absolut inte för hög volym, när du jobbar i studion. Ta pauser ofta för att låta öronen återställas. Efter ett tag tenderar allt att låta lika, och då kommer du ändå inte ta rätt beslut.

När man postar blogginlägg, skickar nyhetsbrev eller gör inlägg i sociala medier är det en jättebra idé att schemalägga dessa. Mina blogginlägg kommer ju alltid på måndag kl 16 och nyhetsbreven onsdag kl 15 (du prenumererar väl?), men när det här inlägget postas sitter jag i bilen på väg hem från en långhelg i Örnsköldsvik. När nyhetsbrevet skickas jobbar jag på mitt vuxenjobb. Normalt sett har jag tid på söndagar till att skriva dessa, men den här veckan, eftersom jag ska ha lite välbehövlig ledighet, gör jag det redan torsdag kväll. Det är ett sätt att kunna slappna av ordentligt under helgen.

Är du noga med din återhämtning? Lämna gärna en kommentar här nedanför.

* Jag blev otroligt fundersam över att stavningskontrollen ville ha dedicera och inte dedikera, men lite efterforskning visar att det faktiskt är det korrekta, och att det dessutom uttalas som dedisera, enligt samma regler som multiplicera/multiplikation.

Lämna en kommentar