6 tips kring Instagram

Photo by Bedbible

Idag hade jag ett samtal med ett band kring hur man kan jobba med bland annat Instagram, speciellt när man som artist inte har någon ny musik att marknadsföra. Några generella grejer vi kom fram till är att det måste vara genuint, det måste vara relevant och det måste vara engagerande. Det är inte alltid helt lätt, men här är några exempel vi kom på.

 1. Visa din process
  Det kan vara bilder och filmer från när du skriver låtar, eller när du spelar in demos, eller när du gör egentligen vad som helst som ingår i din process. Det är ett bra sätt att bjuda in dina följare/fans i ditt arbete, kanske till och med få ta del av dina låtar innan de släpps. För dig som skriver mycket och släpper ett urval av det du skriver kan det också vara ett sätt att testa låtarna mot fansen, för att avgöra vilket som borde släppas.
 2. Visa din utrustning
  Även om utrustning absolut inte är vad som avgör ifall musik är bra eller inte, så är det ofta intressant för fans/följare att se vad du har, kanske också höra dig berätta något om den där speciella grejen du har. Har du använt just den här grejen till något speciellt, eller är det någon som haft den tidigare?
 3. Ställ en fråga
  Oavsett vad det är du postar så är det ofta en bra idé att ställa en fråga till dina följare, eftersom det gör det lättare för dem att kommentera, för att svara på frågan. Kom ihåg att människor har otroligt svårt att hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt, så försök att hålla dig till en fråga per inlägg.
 4. Var personlig
  Visa gärna upp något av ditt liv utanför musiken, kanske något specifikt intresse du har. Det finns säkert fler där ute som delar ditt intresse och gärna växlar några ord om palettblad med dig, utöver att lyssna på din gangster rap. Mitt i allt det personliga, försök att inte bli för privat. Inget egentligen fel på att vara privat, men dela inte med dig mer än du är bekväm med.
 5. Samla på dig content
  Fota och filma så fort det är läge. En bra bild (eller film) är alltid bra att ha på lager när du vill berätta något. Även texter är bra att samla på sig, speciellt den typen av texter som inte är tidskänslig. När det var för länge sedan du postade något, kombinera en bild eller filmklipp med någon av texterna, så har du bra content utan att behöva anstränga dig.
 6. Svara alltid
  När någon kommenterar på dina inlägg, svara alltid! I värsta fall bara med en tumme upp eller ett hjärta, men försök så långt du bara kan hålla igång en konversation. Det är inte alltid så lätt, men ha den ambitionen iallafall.

Dela gärna med dig av ditt bästa Instagram-tips här i en kommentar.

Lämna en kommentar