5 tips för en bättre mix

Photo by cottonbro

Vi vill ju alla ha en bättre mix, och jag önskar verkligen att jag kunde ge dig en kokbok med fem magiska recept som alltid funkar. Tyvärr är det inte så enkelt, men jag tänkte ändå försöka formulera fem användbara tips som ofta kan ta dig en liten bit på vägen.

 1. Sänk volymen
  Att mixa på låg volym har flera fördelar, en av de absolut viktigaste är att öronen inte blir lika trötta, och du därför kan hålla på längre. Örat uppfattar det också som att starkare ljud låter bättre, och du slipper lura örat att det är bättre bara för att det är starkare om du ser till att hålla nere volymen. Dessutom är det lättare att få balans i mixen om du har riktigt låg volym. Små förändringar märks mer, så om du får mixen balanserad på låg volym kommer det sannolikt låta fantastiskt även när du höjer.
 2. Ställ in nivåerna på spåren
  Gör en snabb justering av ljudnivån på spåren med en plugin eller nåt, så att det låter bra när fadern står på 0. Ju närmare 0 den är, desto högre noggrannhet har den nämligen. Det här kommer göra det mycket lättare att finjustera när du kommit längre med mixen. Tittar jag i mitt program är det ungefär lika långt mellan 0 och -5 dB som det är mellan -5 och -15 dB.
 3. Använd referensspår
  Ha minst ett referensspår, en låt som påminner lite om hur du vill att ditt slutresultat ska bli. Ta en stund då och då under arbetet och lyssna på referensspåret, och jämför med låten du arbetar med (se till att justera volymen så de är ungefär lika). Här kan du upptäcka allt från att virveln låter platt till att rummet känns torrt eller att basen är för låg.
 4. Lyssna i olika högtalare
  Du mixar i dina fina och dyra studiohörlurar eller -monitorer. Du hör alla frekvenser, och frekvenskurvan är platt och fin, och rummet är aktustikbehandlat. Tyvärr kommer inte alla som lyssnar på slutprodukten ha samma förutsättningar. Många lyssnar direkt ur högtalarna på sin mobiltelefon, i hörlurarna man fick med telefonen, i en billig blåtandshögtalare eller varför inte i en Epa. Din mix måste låta bra oavsett förutsättningar, och därför är det viktigt att lyssna på din mix i olika miljöer, och anpassa tills det låter bra överallt.
 5. Använd EQ för att göra plats
  Om gitarren överröstar sången behöver du kanske inte alltid sänka nivån på gitarren. Det är ofta fullt möjligt att använda EQ för att bara sänka de frekvenser där det faktiskt krockar. På det här viset kan du få en fylligare mix, där saker och ting hörs tydligt, utan att det blir rörigt.

Tack för att du läst såhär långt, jag hoppas verkligen att du hittade något användbart i listan. Jag slänger in en liten bonus här, som förvisso borde vara självklar. Övning ger färdighet! Mixa mycket för att bli bättre.

Och nu när du har bra mixar, här har du min lista med 10 tips till dig som vill lyfta din musikkarriär.

Lämna en kommentar