Varför lyssnar de inte på mig?

wood typography photography blur
Photo by Brett Jordan on Pexels.com

Du har säkert lyssnat på radio flera gånger och funderat över varför de spelar skitmusik, istället för din kvalitetsmusik. Det beror antagligen på flera saker, men en viktig sak är att radion spelar musik som ska passa många, inte musik som ska passa dig. Om din musik är perfekt för dig, och den är det enda du vill lyssna på så grattis till det, men det betyder verkligen inte att alla andra gillar din musik.

En annan viktig aspekt är att radion kanske inte ens känner till din musik. Jag har förstått efter att ha pratat med hundratals musiker att det ofta brister i marknadsföringen. Man vill gärna att det ska räcka att göra musik, men faktum är att det kommer så mycket ny musik att det inte finns en chans att radion upptäcker och spelar dig.

Du behöver någon slags ”social proof”, dvs någon slags bevis för att du är bra. Det kan komma från att någon rekommenderar dig, från att du har många lyssnare på streamingtjänsterna, från att du har en följarskara i sociala medier.

Hur skaffar jag ”social proof”?

Du behöver synas, och höras! Du behöver fans, för fans talar om för andra att din musik är bra. Du bygger bäst fans via sociala medier. Du bygger fans genom att skapa en relation med dina följare/lyssnare. Att DU talar om att din musik är bra betyder ingenting, men när någon annan säger att din musik är bra betyder det ALLT.

Sociala medier är sociala, så se till att du är det. Det är första stegen som är jobbigast, när du fått hjulen i rullning sker det mer av sig själv. Det är där bilden till inlägget kommer in, sluta hitta på ursäkter. Det är ett hårt jobb, du behöver vara synlig och intressant precis hela tiden, och du måste interagera med andra. Framför allt måste du svara på alla som kommenterar, men du behöver också söka upp och ta första steget i kontakter.

Du behöver skapa kontakter, riktiga relationer. Du ska inte tvinga på dem din musik, men du ska låta dem veta att du gör musik. Om de säger något ska du naturligtvis uppmuntra detta, och gärna prata gärna om din musik med den som uttrycker en önskan att veta/höra mer.

Det är inte alls lätt, det är ett hårt jobb och det tar mycket tid, men om du ska nå ut med din musik, höras i bruset, så måste du göra det lilla extra. Att det är ett hårt jobb som tar mycket tid betyder dock att de flesta inte orkar, så om du är den som orkar har du goda förutsättningar att lyckas.

Så vad säger du, ska du satsa eller ska du se ett avsnitt till av CSI?

Lämna en kommentar