Tyst!

Photo by Nimi Qaisar from Pexels

Det här med tyst är ett viktigt tips till dig som mixar musik. Naturligtvis handlar det inte om att du inte får prata, det är jätteviktigt att prata. Det handlar om att du behöver hålla nere ljudnivån när du mixar.

Det finns framför allt två anledningar att hålla nere ljudnivån när du mixar, och det gäller oavsett om du mixar med hörlurar, eller med studiomonitorer (eller andra typer av högtalare för all del).

För det första blir öronen trötta av ljud. Ju högre volym du har, desto fortare blir öronen trötta. När öronen blir trötta kommer de inte vara lika exakta som de är när de är pigga. Kom ihåg detta, och håll nere ljudnivån, och ta dessutom pauser ofta. Lyssna på något annat, varför inte ett referensspår? Ibland behöver du såklart kräma på ordentligt, för att höra hur din mix låter, men utgå alltid från att du mixar på låg volym,

Den andra anledningen ställer krav på ännu lägre ljudvolym. Du bör lyssna hur din mix låter i extremt låg volym, sådär lågt att du knappt hör. När du sänker volymen så mycket att du knappt hör, är det viktigt att du fortfarande hör de viktiga delarna av musiken.

När du har så låg ljudvolym kommer det mesta av mixen att försvinna, och då ska du se till att de viktigaste delarna hörs. Vilka delar som är viktiga beror helt på din musik, men det ska liksom ändå låta ganska bra. Det är oerhört svårt att beskriva detta i text, men jag tänker att du antagligen förstår när du provar.

Om du lyckas få en mix som låter bra både med extremt låg ljudvolym, och med din normala ljudvolym så kan du vara ganska säker på att du har en bra balans i din mix.

Jag är väldigt nyfiken på om du använder den här tekniken när du mixar din musik? Och kom ihåg att prenumerera på nyhetsbrevet.

Lämna en kommentar