Vad är MS Matrix?

Nu kommer lite bra information att ha för dig som håller på med inspelning eller helt enkelt vill lära dig mer om Mid-Side och digitaliserandet av detta.

M/S-Inspelningar och digitalisering

M/S-inspelning  är en inspelningsmetod som uppfanns under 1930-talet där man med hjälp av två mickar skapar ett mellanområde mellan två högtalare. Förkortningen står för Mid-Side, där Mid är micken i mitten (kondensator eller omni) som i kombination med Side som är en figur 8 mick försöker skapa ett extra ljudfält mellan högtalarna. På detta sätt kunde man uppnå en stereobild som var mycket starkare än vad de simpla 2.0 högtalarsystemen fanns under tidiga 1900-talet.

Nuförtiden behöver man inte använda flera mickar och inspelningsmetoden eftersom det går att uppnå mer eller mindre precis samma effekt med en digital version av Mid-Side och ett MS Matrix. Om du ändå är intresserad på att testa så behöver du en omnidirektionell (eller kardioid) mikrofon och en figure-eight mikrofon som tidigare nämnt. Så här ser det ut:

en mikrofon med linjer ritade som demonstrerar mid-side recording

En bild på mid-side recording tekniken. Visualiserar att micken i mitten är två mickar.

 

Denna bild är också bra för att förstå vad man faktiskt kan uppnå. Med hjälp av detta och lite svart magi (MS-Matrixen) i mixningsprocessen så kan man faktiskt få den musikaliska motsvarigheten till det tredje ögat. Då kan man också få väldigt intressanta panoreringsresultat. MS Matrix-metoden använder alltså detta föra att placera vissa effekter eller ljud rakt i mitten av den fysiska stereobilden.  Några sätt att framkalla M/S-effekten är genom smart fas-omvändning mellan två vanliga mikrofoner eller det enklare sättet; ett plugin.

Ett alternativ som kan förekomma i vissa plugins är möjligheten att välja mellan Main, Center och Stereo. Här blir Mid-Side matrixet lite komplicerat. M/S matrix har nämligen tre signaler som komplicerat nog heter M, S och (oftast inte nämnt) C som står för Main, Stereo och Center.

Alltså; Mid-Side är en gammal inspelningsmetod som brukar digitaliseras, som har två primära signaler efter bearbetningen av ett M/S Matrix som heter MS (Main och Stereo). Ypperligt förvirrande.

Main och Stereo (Center) och vad matrisen gör.

Main och Stereo representerar som tidigare nämnt varsin signal. Man skulle kunna säga att det är höger och vänster signal. Formeln som matrisen använder är då alltså omnimick och figur 8 mick tillsammans = main = höger och omnimick tillsammans med  figur 8 med omvänd polaritet = stereo = vänster. Detta kan man behöva läsa några gånger för att greppa. Även fast man skulle kunna kalla dem höger och vänster så blir det inte riktigt som panorering. Om man någon gång har hört en Haaspanorering så kan man säga att ljudet av detta är liknande. Det  fyller liksom hela stereobilden, fast mer på ena sidan än den andra. Center är då alltså vad som händer när man använder båda dessa signaler lika mycket. Kan ni tänka er hur jobbigt det måste ha varit att hålla allt detta i huvudet förr i tiden när matrisen inte var automatisk?

Snabbgenomgång

Här är en punktlista av allt jag har gått igenom i detta relativt korta inlägg (för mig i alla fall):

  • Mid-side är en gammal inspelningsmetod som har digitaliserats
  • Detta krävde användningen av en matris som numera sker automatiskt (M/S Matrix)
  • Det är populärt att använda detta i plugins
  • Man får två signaler efter matrisens bearbetning; Main och Stereo liknande höger å vänster
  • Biprodukten av att blanda dessa till lika delar är ett centerområde mellan två högtalare

Tack för att ni lästa mitt första inlägg på crsrecords.se !

Lämna en kommentar