Köpa streams

young woman with credit card paying online
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

För ett par veckor sedan fick jag en fråga via e-post, och förutom att jag svarat personen som ställde frågan tänkte jag att det kan vara intressant för fler att veta hur jag resonerar. Det handlar om köpta streams, och frågan lyder:

Vet du något om Spotify och alla som erbjuder att de kan hjälpa till med att hitta lyssnare? Man kan ju köpa streams på sina ställen. Finns det någon/några som (som de själva påstår då) kan hitta riktiga användare, eller har de maskiner som sitter och spelar samma sång i 30 sekunder hela tiden så att det blir många streams? 

Hur ska man veta vilka som är på riktigt, och vilka som är fejk? Man kan inte så noga veta, men det finns några varningssignaler. De som lovar resultat är nästan alltid fejk, för det enda sättet att garantera resultat, är att själv kontrollera lyssnarna.

Egentligen kan man väl säga att alla som säljer streams är ute på djupt vatten på ett eller annat sätt. Att däremot sälja/köpa plats på en spellista, som många lyssnar på, det kan vara oerhört bra. Kom ihåg att ingen kan garantera hur många riktiga lyssnare som faktiskt kommer att lyssna på din låt, däremot kan det finnas statistik som talar om hur många som brukar lyssna på spellistan.

Tänk också på att du vill vara med på nischade spellistor, med liknande musik. Det är också väldigt bra om spellistan inte accepterar all musik. Du vill ju vara på en spellista som folk faktiskt lyssnar på, då måste den vara bra. Och även om spellistan bara innehåller bra musik, är det viktigt att det är liknande musik. Risken är annars stor att lyssnarna hoppar över din låt, och det ger algoritmerna helt fel signaler.

Att vara på en nischad lista gör det också lättare för algoritmerna att lista ut vad dina lyssnare gillar för musik, och då kommer den ha lättare att rekommendera din musik till ny publik. När algoritmerna börjar tipsa om din musik, det är då det händer grejer på riktigt.

Har du också frågor? Det går utmärkt att ställa dem i kommentarer, eller maila mig. Jag svarar på allt jag kan.

Lämna en kommentar