Jag saknar inspiration

Att skapa musik är kreativt, och kreativitet kommer från inspiration, men vad ska man göra när inspirationen saknas, när det inte blir något och man känner att man kört fast?

Det här är något jag tror att alla som försöker göra något kreativt på beställning råkat ut för, oavsett om det handlar om att göra musik, skriva texter, designa kläder eller vad det nu må vara. Man har stunder när kreativiteten flödar, och man har stunder när det inte fungerar alls.

Ska man kunna göra något kreativt som något annat än en hobby, då måste man hitta sätt att skapa den där kreativiteten och inspirationen på något sätt, man kan inte bara sitta och vänta på att det händer. Det är precis detta jag tänkte att det här inlägget ska handla om, att skapa inspiration och kreativitet.

Precis som med så mycket annat krävs det övning för att lära sig detta, men man kan också vara hjälpt av lite tips på vägen.

Sätt av tid

En bra grej man kan göra är att sätta av tid när du faktiskt ska vara skriva musik, och under den tiden fokuserar du hundra procent på skrivandet, och ser till att undvika störningsmoment. Ha inte TVn på, kolla inte facebook, stäng av mobilen.

Gör detta regelbundet, hur mycket tid du har att lägga är ju väldigt individuellt, men se till att sätta av tid regelbundet, där du faktiskt bara fokuserar på att skriva. Man blir bättre på det man övar på, så håll i det.

Dela in i stadier

Dela in låtskrivandet i stadier, där du i första stadiet jobbar fram låtidéer. Det här kan vara allt från melodislingor och textrader, till ackordföljder och riff, till hela låtar. Men det är idéer, det är inte färdiga arrangemang. De här idéerna ska du låta flöda, de är som en brainstorm. En del blir det något av, andra måste mogna, en del blir aldrig något, och det är okej.

Nästa stadie är där du ta låtidéerna och skapar låtar av dem. Här har du färdiga pusselbitar att bygga av, det gäller bara att hitta de som passar ihop. På så vis behöver du inte ha riktigt lika mycket inspiration för att göra det, ta bara dina idéer och prova dem tillsammans, och se om du hittar något bra.

I det tredje stadiet är det dags att arrangera låten, försöka få lite liv i den, och se till att den är intressant hela vägen igenom. Det är en helt annat typ av kreativitet som krävs för detta, än för att spotta ur sig låtidéer eller att pussla ihop dem, och det är därför du vill dela in dina skrivarsessioner i dessa stadier, och lära dig att sätta dig i rätt sinnesstämning och hitta kreativiteten för den givna uppgiften.

Efter det tredje stadiet är det en färdig låt du har, som är redo att spelas med bandet, eller spelas in i en studio.

Spara det som kasseras

De låtidéer det inte blir något av bör du spara, för man vet aldrig när du hittar nya idéer där de gamla kasserade idéerna plötsligt passar. Ett stort arkiv av idéer är en guldgruva när inspirationen tryter.

Mitt allra bästa tips är alltså att sätta av tid och se till att inte bli distraherad, och fokusera på en sak i taget. Att tvinga fram kreativiteten. Att lära sig att slå på ett work-mode. Och att inse att varje låtidé du har inte kommer bli en superhit, och det är okej. Du måste antagligen ha jättemånga idéer till låtar innan du har din hit.

Bolla idéer

Fortsätt kämpa, och hitta någon att bolla idéer med. Se till att hitta någon som är ärlig och konstruktiv i sin kritik. Den som säger att allt är bra är inte till någon hjälp, och den som säger att det är dåligt, men inte kan vara mer konstruktiv än så är faktiskt inte till någon hjälp heller. Hittar du däremot någon som kan komma med konkreta idéer och förslag, då kan resultatet bli ännu bättre.

Du kan gärna vara bollplank till någon annan, se till att ge konstruktiv kritik bara. Att få lyssna på andras idéer kan verkligen hjälpa dig få egna idéer. Det är heller ingen dålig idé att skriva låtar tillsammans.

Hoppas du har nytta av mina tips, har du egna tips får du gärna lämna dem i en kommentar. Det gäller också om du har tankar kring mina tips.

Lämna en kommentar