Hur ska man hantera hatet?

Photo by freestocks.org from Pexels

Du är en artist som kämpar för att nå ut till en större publik, och som en del i det arbetet är du aktiv på sociala medier. Så postar du något som blir mer eller mindre viralt, dvs det når ut till en betydligt större målgrupp än du är van med. Som ett brev på posten kommer det då, hatet.

Vi är alla olika, en del låter hatet bara rinna av, som vattnet på en gås. Det är ju fantastiskt om du kan göra det, men det är inte så lätt. Mycket lättare är det att ta åt sig, och börja fundera på om de har rätt, de där hatarna.

De har nästan aldrig rätt, de där som skriver elaka kommentarer på internet. De är bara ute efter att vara elaka. Om du faktiskt har gjort något dumt så kommer någon tala om det på ett snällt sätt. De här elaka människorna är oftast personer som inte ens följer dig, utan som sökt upp dig enbart i syfte att vara elak.

Det är människor som inte mår bra, som fyller något slags hål i sin egen själ genom att vara elak mot andra på internet. De har valt ut dig, antagligen därför att ditt inlägg har fått bra spridning. Säkert har de inte ens någon aning om vem du är, vad du gjort eller vad du står för.

Gör ditt bästa för att inte ta åt dig, för deras inlägg säger ingenting om dig, men allting om dem. Om du väljer att svara, gör det med kärlek och omtanke, för det är antagligen en bristvara i deras liv. Fråga kanske hur de mår. Blockera om du måste, men försök aldrig försvara dig mot de här elaka människorna. Det finns inget att vinna på det.

Ser du elaka kommentarer hos någon annan kan du göra samma sak, bemöt med omtanke, men bekräfta inte det elaka.

Och som ett avslutande tips, var inte elak på internet! Som min mamma lärde mig när jag var liten; ”Har du inget snällt att säga, så håll käften”.

Lämna en kommentar