Hur ofta ska jag släppa nytt?

En graf över antalet streams på Spotify

För den som inte orkar läsa hela inlägget ska jag ge det korta svaret direkt: så ofta du kan/orkar.

Nu följer förklaringen, och lite tips på vägen hur du kan lyckas. Grafen här ovanför visar hur antalet streams ser ut över lite drygt en vecka, kanske två, i samband med att ny musik släppts. Det skjuter i höjden, ligger högt några dagar, och sjunker sedan drastiskt.

Det fungerar såhär, därför att när du släpper ny musik så är dina trogna fanns där och lyssnar. Du tipsar dina vänner, din familj och dina följare på sociala medier, och de lyssnar. Du kanske till och med får en artikel i lokaltidningen, vilket ger några lyssningar. Snart är nyhetens behag över, och ordningen återställd.

Tittar vi på den här grafen och drar slutsatser så kan vi säga att du bör släppa musik varje vecka. Jag tvivlar på att du klarar av att färdigställa en låt i veckan, som håller tillräcklig kvalitet, och även om allt du släpper inte behöver vara det bästa du gjort hittills, så ska det iallafall vara tillräckligt bra för att dina fans inte ska bli besvikna.

Så vad kan du då göra för att hålla uppe frekvensen? Egentligen, endast fantasin sätter gränser. Jag tänkte ge några konkreta tips på vad du kan göra.

Ny version/remix
Det här är ett sätt att få en befintlig låt att bli något nytt. Hur skulle din poplåt bli om du lägger ett skönt disco-beat på den? Ta den rock-låt och spela den på akustisk gitarr. Var kreativ. Ta inspiration från andra.

Samarbeten
Gör samarbeten med andra artister. Gå utanför din comfort-zone och hitta andra musiker som vågar göra detsamma. Kan man blanda jazz och punk? Blues och hiphop? Metal och klassiskt? Ja det kan man, om man vågar och är kreativ.

Smakprov
Den här kanske inte lämpar sig så bra att lägga ut på Spotify, men ge ett smakprov på låtar du håller på att skriva. Har du bara en refräng, lägg ut den, men som sagt inte på Spotify, men jag förutsätter att du finns på sociala medier. Det är ett fantastiskt sätt att engagera sina fans, och få feedback på om du är på rätt spår.

Bakom kulisserna
Visa upp din hemmastudio eller dina instrument. Visa hur man spelar nån av dina låtar. Lägg ut noter och texter. För all del, berätta om vad du äter en hel dag. Berätta om vad det var som fick dig att skriva den där låten.

Video
Video är fantastiskt, du kan göra en enkel video med din mobiltelefon och appar som följer med eller är gratis. Det finns gott om program till din dator som är gratis eller billiga. Du kan också anlita proffs för att göra en välproducerad video. Vilket sätt du väljer beror helt och hållet på vad du tycker passar bäst, och vad du har för budget. Video passar väldigt bra för samtliga idéer ovan.

Kontentan av det hela är att det inte bara är välpolerade slutproduktioner på Spotify som räknas, utan allt du ger dina fans räknas. Om det ska hjälpa till att hålla antalet spelningar på Spotify uppe är det viktigt att allt du delar också pekar till din musik på Spotify, och att du faktiskt så ofta som möjligt släpper färdiga låtar där.

Jag hoppas det här gav lite idéer, jag vill gärna att du lämnar en kommentar och berättar vad du tycker. Om du har provat något av detta får du gärna berätta om dina erfarenheter.

Lämna en kommentar