Hur ofta ska jag släppa musik?

Jag ska inte säga att det här är en fråga jag får ofta, men det är iallafall något jag ofta diskuterar med artister. Jag kan inte svara för hur det ser ut på andra skivbolag, men mina artister vill släppa album. Det är inget fel på att släppa album, men vi ska komma ihåg att musik konsumeras på ett helt annat sätt idag, än för tjugo år sedan.

Förr köpte man albumet, och sedan ingick det i den ytterst begränsade samling musik jag kunde välja att lyssna på. Albumet spelades om och om igen, och ofta från början till slut. Speciellt vinylskivorna, som ju kräver en hel del handpåläggning för att byta låt.

Idag har man all världens musik i sin mobiltelefon, och det är enkelt att skapa spellistor och byta låt. Det här ställer såklart mycket högre krav på musiken. Förr kunde man ha med ett par låtar på plattan för att fylla ut, idag är det i princip ingen idé, eftersom de låtarna kommer få extremt få spelningar.

Eftersom man har tillgång till all musik så blir värdet av en låt betydligt lägre. Sannolikheten att påminnas om en skiva när du bläddrar bland dem i din samling är väldigt stor, men när du har alla låtar blir det inte alls samma sak. Låtar, till och med artister, glöms bort och försvinner i det oändliga utbudet. Så vad ska man göra för att undvika att glömmas bort?

Släpp ny musik! Det är såklart inte det enda man kan göra, men det är en väldigt viktig beståndsdel. Även mellan släppen behöver du vara aktiv i sociala medier för att påminna dina fans om att du finns och varför de gillar dig. Förra veckan publicerade jag ett inlägg om hur man gör ett lyckat släpp, och där menar jag att det kan vara lämpligt med ca fyra veckor för att skapa en hype inför ett släpp. När låten är släppt skulle jag säga att du i ca fyra veckor behöver rida på vågen för att utnyttja den till max.

Det här innebär att du har ca två månader att jobba med varje release, om du drar ut på det ordentligt kanske du kan få tre. Sen är det verkligen läge att låta nästa release ta över. Det är ju också fullt möjligt att både rida på vågen av en release, och skapa hype för nästa release samtidigt, så du kan köra ett släpp i månaden. Att skapa hype för flera releaser samtidigt är inget jag skulle rekommendera, men om du vill släppa låtar väldigt ofta så går det ju att korta ner cykeln.

Jag hoppas att det här har gett dig ett bra svar på frågan om hur ofta du ska släppa musik. Hur ofta har du släppt musik hittills, lämna en kommentar.

Lämna en kommentar