Hur kan man få så många streams?

woman raising her hands up while sitting on floor with macbook pro on lap
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

I fredags släppte Linnéa Englund sin första singel på bolaget, och jag fick en lite busig idé. Eftersom hennes lärare nyligen släppt sin debutsingel tänkte jag att det vore lite roligt om the student becomes the master och får fler streams än läraren.

Både jag och Linnéa har postat en hel del i sociala medier inför släppet, och Linnéa har lyckats få både tidningar och radio att berätta om hennes kommande release, vilket såklart hjälper till massor. Och ganska tidigt såg vi i statistiken att det kommer bli en hel del streams.

Då gick jag ut på Twitter, där mitt privata konto har en bra bit över 3000 följare, och berättade om idén att Linnéa skulle kunna få fler streams än hennes lärare. Det här gav väldigt bra resultat, och just nu verkar det faktiskt som att Linnéa kommer ha ungefär dubbelt så många streams som hennes lärare när helgen är slut (jag skriver detta på söndag eftermiddag).

Nu tänker jag inte argumentera för att det här är en hållbar marknadsföringsmetod. En stor risk är att personer går in och lyssnar en stund, men inte hela låten, och sånt är ju negativt för algoritmer. En stor risk är också att man får ett bot-liknande lyssnarmönster (många lyssnare, i förhållande till streams), och det är absolut inte bra för algoritmer. En annan uppenbar nackdel med den här typen av guerilla-aktioner är att algoritmerna kommer få svårt att lista ut vem de ska visa låten för i nästa steg.

Nu ser statistiken väldigt positiv ut, det verkar faktiskt vara många som lyssnar flera gånger på låten, och nästan 10% av lyssnarna har valt att spara låten, vilket är en väldigt bra siffra, och inte ens något jag bad om i min tweet. Så i det här fallet tror jag det var en lyckad kampanj, men vi ska också komma ihåg att det kräver att man har rätt många följare, och en bra relation med dem.

om jag bara gör bra musik kommer fansen att hitta mig får väl än en gång bevisats felaktigt, för Linnéas lärares debutsingel är riktigt bra den också. Lyssna gärna på den också, du hittar den här

Lämna en kommentar