Gör det inte svårare än det är

Photo by Brett Jordan from Pexels

Det är sjukt svårt att lyckas* i musikbranschen, det kräver (bland annat) kunskap, känsla, fokus, envishet, tålamod och tur. Kontakter och kapital är också bra att ha. Men jag ser också många som gör det svårare än vad det faktiskt behöver vara. Utmaningar kan vara kul, såklart, men jag tror ärligt talat att det är utmanande nog som det är. Vad sägs om att gå igenom några saker du kan göra för att underlätta för dig?

Struktur

Det finns så många argument mot detta att det är löjligt, du har säkert hört dem? ”Bara en idiot behöver struktur, ett geni hanterar kaos” eller ”Jag är en konstnärssjäl, inspiration är inget man kan tvinga fram” för att nämna ett par. Problemet är att det inte stämmer. För att kunna vara kreativ behövs en tillåtande struktur, annars blir det bara kaos.

Tänk dig att du får feeling och vill spela ett gitarrsolo, men strängarna är inte stämda. Då kommer det vara otroligt svårt att spela något bra. Se till att du har ordning och reda, på dit liv, på din tid, på din utrustning och (kanske svårast) i din dator.

Jag har ett veckoschema, som tydligt talar om när jag ska göra vad. Där finns inte bara tid att vara kreativ, det finns också tid att städa badrummet och rensa kattlådan. Allt det där som behöver göras, och kan göras på en utsatt tid, det står i mitt schema. Jag försöker också hitta ett vettigt sätt att hantera en todo-lista, just nu testar jag Microsoft ToDo.

Utrustningen är alltid inkopplad, så jag snabbt kan spela in om andan faller på. Applikationer som jag ofta använder är i princip alltid igång, och jag har skaplig ordning på filerna i min dator.

Jobba i bulk

Att skifta fokus tar tid och energi, därför är det ofta en bra idé att jobba med samma sak en längre stund. Däremot kan det bli svårt att hålla fokus på samma sak för länge, så därför är det bra att byta arbetsuppgift efter ett tag. Mina pass är oftast en eller två timmar. Det är få saker jag kan fokusera på längre än två timmar, och det är svårt att få upp något flow på mindre än en halvtimme.

Kreativitet på schema

Den här brukar många ha svårt för, men jag som arbetat med ett kreativt yrke (systemutvecklare, webbutvecklare, programmerare) i 20 år kan säga att om du inte kan få fram kreativitet på schema, då kan det inte bli något annat än en hobby och ett tidsfördriv. Helt klart gör jag mitt absolut bästa jobb när inspirationen kommer, men faktum är att det inte är något att vänta på. Ofta börjar jag helt enkelt jobba, och efter ett tag kommer inspirationen.

När du lärt dig detta, då finns det ingen hejd på hur kreativ du kan bli. Det här är dock en typisk grej som jag gärna lägger lite längre tid på, för att garantera att det finns tid för inspirationen att dyka upp.

Glöm inte det andra

Musik, musik, musik. Skriv musik, spela musik, spela in musik, mixa musik, mastra musik, släppa musik. Det här är ju grejer som det inte är speciellt svårt att få musiker/artister att de behöver göra (eller få gjort). Det är liksom tydligt för alla. Men allt det andra då?

Marknadsföring, bokföring, annonsering, sociala medier, maillistor, kontakt med media, boka gig. Sånt sker inte av sig själv, och om du inte vill göra det så behöver du någon som gör det åt dig. Du kan behöva en manager, en agent, en bokare, ett skivbolag, en PR-byrå, en redovisningsfirma, ett förlag, ett markandsföringsteam mm. Antingen gör man själv, eller så tar man hjälp. Musiken är bara en liten (med viktig) del av maskineriet som får dig att lyckas i branschen.

Schemaläggning

Saker som kan schemaläggas bör schemaläggas. Jag använder olika verktyg för att schemalägga blogginlägg, inlägg på sociala medier och nyhetsbrev. Det här gör att jag kan göra saker enligt mitt schema, och jag kan jobba i bulk.

Vill du ha tips på verktyg, lämna en kommentar här nedanför.

* Hur man definierar lyckas är naturligtvis väldigt olika

Lämna en kommentar