Ett fräscht par öron

animal animal photography barbaric big
Photo by Magda Ehlers on Pexels.com

När du försöker skapa nästa stora hitlåt, och spenderar timme ut och timme in med att försöka mixa fram det perfekta ljudet, är det väldigt lätt att du blir hemmablind (hemmadöv?). Du hör inte längre skogen för alla träd, du har pillat med det perfekta ljudet på Gudruns triangel, men hör inte att hela orkestern spelar falskt. Du är inte ensam, såhär blir det för alla. Det gäller att lära sig hantera det.

Det finns flera sätt, och en väldigt viktig detalj är att inte spela för högt när du arbetar. Starkt ljud tröttar ut öronen mycket snabbare. Hörlurar är generellt jobbigare för öronen också, så om du har möjlighet är ett par bra studiomonitorer att föredra. Om man däremot som jag, producerar musik i en lägenhet, kan det ju vara bra för grannsämjan om inte annat, att använda lurar. Då är öppna lurar att rekommendera, men jag är säkert inte ensam om att ha slutna, eftersom de dubblar som hörlurar vid sånginspelning.

Något annat man kan göra är att ta en paus. Ta en promenad, ät lunch, eller gå för en gångs skull och lägg dig i tid. Öronen återhämtar sig, och du kan höra betydligt bättre. Att sitta och plåga sig långt in på natten är ofta helt bortkastat, och utvilade öron identifierar lätt alla dåliga beslut du tagit för att öronen var trötta när du mixade.

Att låta någon annan lyssna ger inte bara utvilade öron, det ger också öron och hjärna som redan är less på låten. Se bara till att du väljer någon som faktiskt säger vad hen tycker. Du vill absolut inte ha feedback från din mamma, som tycker att allt du gör är det bästa i världen. Det ger dig liksom inget. Du vill också ta in feedback tidigt, och under hela processen. Om du väntar tills det är ”klart” blir det ju otroligt jobbigt om feedbacken säger att du har uttalat något otydligt, eller att du borde valt ett annat ackord i sticket.

Att lämna bort sin mix till någon annan är kanske det allra bästa, men att släppa kontrollen är oerhört svårt. Dessutom kämpar vi ju ofta med att få ekonomin att gå ihop, och att göra saker själv kostar inga pengar, bara tid. Däremot kan det ge oanade effekter att låta någon annan mixa. Om du ändå har svårt att släppa taget, eller motivera kostnaden, låt åtminstone någon annan mastra musiken.

Hoppas du har nytta av något av det jag skriver, lämna gärna en kommentar.

Lämna en kommentar