Det här med ekonomi

OBS! Informationen är utdaterad

Eftersom jag får en del frågor om ekonomi tänkte jag att jag skulle reda ut lite saker. Det handlar både om ekonomin för ”våra” artister, ekonomin för oss och faktiskt lite företagsekonomi i allmänhet.

Först, verksamheten drivs i form av ett aktiebolag. För att driva ett aktiebolag krävs ett visst vinstintresse, det är nämligen något som heter aktiekapital. Enkelt förklarat, det är lite som mana (spelar du datorpel?), om det tar slut så är det slut på magin.

Vårt grundpris är 250kr i timmen. Det låter såklart som ganska mycket pengar, men förutom att det är ungefär hälften av vad andra billiga studios tar så ska jag reda ut begreppen lite. I priset ingår moms, det är pengar som staten tar. På 250kr är det 50kr som är moms, så vi får 200kr kvar. Vad ska pengarna räcka till då? Först och främst har vi ju investerat en hel del pengar i utrustning i vår studio, och även om vi har jobbat hårt med att inte lägga pengar på något onödigt så blir det ganska mycket pengar. Sen har vi ju en lokalhyra såklart. Att hålla sig med en hemsida är inte helt gratis heller. Vi har en försäkring, och en redovisningskonsult. Dessutom har vi en ljudtekniker.

Lön kostar massor av pengar. Säg att du vill ha 100kr i timmen efter skatt (motsvarar ungefär vad man får på McDonalds) kostar det ca 175kr i timmen. Så med ljudteknikerns McDonalds-lön har vi alltså en ”vinst” på 25kr i timmen, som ska täcka allt ovanstående.

Det inser ju alla att det inte är hållbart, så hur får vi det att gå ihop? Det enkla svaret är, det får vi inte. Det mer utförliga svaret är att det beror främst på två saker. För det första består aktiebolaget av två verksamheter, både skivbolag med studio och webbyrå. Webbyrådelen drar in lite pengar för att täcka upp för resten. För det andra gör vi det här för att vi tycker att det är sjukt kul. Ingen får någon lön för sitt arbete, vi bara älskar musik.

Så för en artist, vad innebär vår prissättning? Du kanske har tittat på sidan om våra priser redan, där vi förklarar med lite exempel vad det kan kosta. Jag kan komplettera med ett exempel från verkligheten. En låt som snart släpps på Spotify, Itunes, Deezer och Google Play spelades in förra helgen. En powerballad, med trummor, bas, piano, gitarr och sång. Tack vare mycket skickliga musiker tog det hela 12 timmar allt som allt. Mixat, mastrat och klart för publicering. Det betyder alltså en totalkostnad på 3000kr.

Sen har vi ju det här med intäkter från musiken. ”Man tjänar inga pengar på musik längre” sägs det, men det är inte sant. Skillnaden mot förr är hur man tjänar pengar, och kanske hur mycket. När vi ger ut musik gör vi det främst digitalt. Helt ärligt, att ge ut en fysisk skiva kostar på tok för mycket (och vem köper den?). De olika streamingtjänsterna betalar ut lite olika mycket, men grundprincipen är densamma, för varje gång någon lyssnar på din musik får vi (skivbolaget) lite pengar. Japp, det funkar faktiskt så, det är skivbolaget som får pengarna.

Du har säkert hört om artister som pratar om att man får för lite, och det stämmer att det är väldigt lite man får. Det handlar om några enstaka ören. Hur mycket artisten sen får är en förhandlingsfråga mellan artisten och skivbolaget. Hur stor del vi tar beror på artisten och musiken.

Förutom pengarna från streamingtjänsterna så finns ju STIM, som betalar ut pengar till upphovsmakare när låtar spelas. Det ska, om jag fattat saken rätt, även gälla streaming.

Så om du är en artist som har läst hela vägen hit och känner dig uppgiven över hur dyrt det är att spela in sin musik, och hur lite pengar man tjänar, torka tårarna, det kan finnas en lösning.

Spela in en demo, till exempel med din mobiltelefon. Skicka den till mig på info@crsrecords.se. Berätta om dig, och eventuellt band (när jag framöver skriver du menar jag var och en i bandet). Vad heter du, hur gammal är du, hur länge har du spelat ditt/dina instrument, vem skriver låtarna, hur många låtar har du, varför vill du ge ut din musik, varifrån får du din inspiration, vad handlar din musik om, har du spelat live, har du fans. Berätta så mycket som möjligt.

Om vi gillar det kan vi lösa det ekonomiska på något sätt. Vi kan lägga upp en avbetalningsplan, eller så kan vi kanske stå för en del av kostnaderna mot att vi tar större del av intäkterna. På något sätt hittar vi säkert en lösning, för vi brinner verkligen för musik.

2 Kommentarer

  1. PerÅke Nygren den 2019-06-16 kl 04:45

    Du låter som en vettig man. Återkommer möjligen med en demo, trummisen bröt armen efter förra givet, dock inte under utan efter. Rehabilitering sex månader(Tage Dirty, fast han har bytt namn till Lester Orgelkork nu för tiden. trummisen hävdar två månader) så vi får se. Mvh Per Åke Nygren. Bandets namn: Lester Nygren Ork.

Lämna en kommentar