Alternativ till Spotify

Photo by Sound On from Pexels

Spotify har ju länge kritiserats för att betala för lite till artisterna, något jag absolut håller med om. Senaste dagarna har de också kritiserats hårt för att låta Joe Rogan sprida desinformation angående pandemi och vaccin. Neil Young gav Spotify ett ultimatum, det är antingen Joe Rogan eller Neil Young. Spotify valde, föga förvånande, Joe Rogan.

Spotify betalade ju i runda slängar en miljard för att få ett exklusivt avtal med Joe Rogan, och vad jag förstår gick börsvärdet på Spotify upp med ungefär tjugo miljarder tack vare det avtalet. Så man fattar ju rent ekonomiskt att de väljer Joe.

För mig blir det väldigt tydligt att musik inte längre är fokus för Spotify. Det kanske det aldrig har varit, med tanke på att grundarna har bakgrund i tech-världen, inte i musikvärden. För dem är tekniken det viktiga, och pengarna såklart.

Tyvärr är jag inte i en position där jag som skivbolag kan välja bort den plattform som står för 99,6% av intäkterna. Däremot kan jag definitivt som konsument välja vem jag ska ge mina pengar till. Därför har jag roat mig med att ta fram statistik för hur stor ersättningen per stream är från de olika plattformarna.

Jag drog ner en rapport från Record Union, som innehåller ca 1,3 miljoner av mina artisters streams. Det är 26 olika artister, så ett ganska litet urval, och ersättningen beror ju väldigt mycket på vem och var det lyssnas. Jag har räknat om från dollar till kronor, med en växlingskurs på 9,75 kr/dollar. Med det sagt, såhär ser det ut:

Apple Music0,0296 SEK
Tidal0,0242 SEK
Spotify0,0226 SEK
YouTube*0,0162 SEK
Napster0,0140 SEK
Deezer0,0110 SEK
Google Play0,0108 SEK
* inkluderar en såld låt, vilket påverkar resultatet ganska mycket

Baserat på detta lutar det helt klart åt Apple Music. Så nu ber jag om ditt bästa tips för att föra över alla mina spellistor från Spotify till Apple Music.

2 Kommentarer

  1. Johan Alexed den 2022-02-02 kl 11:28

    Jag är mycket nöjd med Apple Music. Du behöver ge den lite tid för att mata algoritmer och annat, (hjärta många låtar regelbundet som du gillar), men sedan får du väldigt fina spellistor, men också grymt ljud (älskar Dolby Atmos) och massa roliga intervjuer mer artister.

    Du hittar lite tips på olika tjänster för att flytta spellistor här:
    https://popmuzik.se/80820/hur-du-flyttar-dina-spellistor-fran-spotify-till-apple-music/

Lämna en kommentar