Spotify, hur kan de betala oss mer?

I dagarna har det diskuterats en hel del kring ersättningen från Spotify, och väldigt många, framförallt musiker verkar tycka att den är för låg. Jag tänker inte på något sätt påstå att de har fel, senaste avräkningen visade på en ersättning på strax under två öre per lyssning. Det betyder att för att en artist ska kunna få en ersättning som motsvarar vad en student får ut (10860 kr i månaden) behövs i runda slängar en miljon streams, varje månad (det ska skattas på intäkterna från Spotify). Det här är under förutsättning att artisten inte har några omkostnader, och inget skivbolag eller liknande som tar en del av kakan.

Nu är det ju dels väldigt få artister som har en miljon streams i månaden, och det är väldigt få som kan leva på strax under 11000 kr i månaden, så det är väldigt tydligt att det inte är en hållbar affärsmodell att leva på streaming.

En namninsamling kräver nu att artister ska få 1c per stream, och i namninsamlingen nämns också att den genomsnittliga ersättningen per stream idag är 0,4c. Det är fint och så, men hur ska det gå till?

En sak är ju chefslönerna på Spotify, fyra av de fem högsta lönerna i Sverige under 2018 betalades ut av Spotify (källa). Som musiker (och skivbolag) är det ju ett jävla hån. Samtidigt, om man skulle ta hela deras lön, och fördela på all streaming så skulle det ändå inte bli ett helt öre, faktiskt inte ens ett halvt öre. Men det sticker i ögonen, och jag har väldigt svårt att se hur man ska göra av med så mycket pengar. Jag fattar att skatten är hög, men det blir ändå en hel del kvar om man tjänar 27 miljoner i månaden.

Spotify har en affärsmodell som säger att de tar en del av intäkterna, och betalar ut resten till artister, skivbolag, stim mm. Någonstans läste jag att de tar 30%, men jag hittar inte källan. Om det här stämmer, så betyder det i princip att om jag får 2 öre för en stream, så får Spotify 1 öre. På inget som helst sätt går det ihop om de ska ge mig 10 öre per stream. De skulle göra såna förluster att de snart går i konkurs. Så hur löser vi det?

Låt mig bestämma mitt pris själv, och lova att allt jag betalar extra går direkt till artisterna. Jag skulle gärna betala 500 kr i månaden för mitt Spotify Family med de förutsättningarna. Jag är övertygad om att det är många med mig som absolut skulle kunna tänka sig att betala mer för musiken, men inte för att rika entreprenörer ska bli ännu rikare.

Varför inte också bestämma att de här extrapengarna fördelas bara på upp till en viss gräns per artist och månad. På så sätt har man gett mindre artister betydligt lättare att få in lite pengar, utan att allt går till de som ändå tjänar massor.

Jag är jättenyfiken på att höra dina tankar om det här, hur mycket extra du skulle kunna tänka dig att betala för Spotify om allt går till rättighetsägarna till exempel. Lämna en kommentar.

Lämna en kommentar