Ska det vara så svårt?

Ja, jag tittar på dig!

Det här med sociala medier verkar vara ett mysterium för många, och jag förstår inte varför det ska vara så svårt. Otroligt många har helt missat den där biten med ”sociala”, och det gör mig lite ledsen.

Jag tjatar här på bloggen, jag tjatar i mitt nyhetsbrev (prenumerera!) och nu kommer jag börja tjata på Youtube också. Sociala medier är just sociala, de är skapade för att skapa relationer. Deras algoritmer är optimerade för att hålla oss på plattformen, och aktivera oss så mycket som möjligt. Ska du lyckas måste du spela efter deras regler.

Det första jag ser många missa är att presentera sig. Jag blev tipsad om ett band nyligen, och när jag kollar deras Instagram-profil står där ”Band”, vilket alltså inte ens är en beskrivning de har skrivit, utan hur deras konto är kategoriserat på Instagram. När jag scrollar igenom deras Instagram-flöde (hela, de har inte så många poster) får jag ingen information om vilka de är, varifrån de kommer, vad de spelar för slags musik.

Det andra misstaget som är väldigt vanligt är att man inte bjuder in till samtal, eller ännu värre, att när någon följare faktiskt startar en konversation, att man ignorerar den. Jämför sociala medier med en fest. När någon pratar med dig går du inte bara därifrån, man gör inte så. Så gör inte det på sociala medier heller! Visst, det finns ofta den där svåra typen, som håller sig för sig själv och inte säger något, men det är sällan hen som är populär.

Konkreta tips

Så här följer några konkreta tips på vad du kan göra för att faktiskt nå ut till fler, på ett bättre sätt, på dina sociala medier.

  • Skriv en vettig presentation i din profil, så att den som kollar upp dig förstår vem du är, och blir intresserad av att följa.
  • Bjud på dig själv i dina inlägg, och då menar jag inte nödvändigtvis bloopers eller pinsamheter, men låt dina följare lära känna dig.
  • Svara på alla kommentarer som inte är spam, och ta bort de som är spam. Svara engagerande, svara med en motfråga, se till att det är en öppen fråga*. Samma sak gäller naturligtvis för direktmeddelanden.
  • Gör inlägg som engagerar och berör, och som bjuder in till samtal. Att ställa frågor är ett bra sätt att bjuda in till samtal.
  • Följ dem som följer dig, för vi skulle ju vara sociala. Det är mer inbjudande att vara social med någon som är det tillbaka.

De här tipsen gäller framför allt i början, när du inte slagit igenom och blivit en superstjärna. Det kommer nämligen till en nivå där du inte längre kommer kunna engagera dig i alla som följer dig, eller svara på samtliga kommentarer, men den nivån är inte vid EN kommentar, och den borde inte vara vid HUNDRA heller.

Så, nu vill jag veta, hur många av de här tipsen behövde du höra? Vilka tycker du att du faktiskt praktiserar? Kommentarer här nedanför.

* En öppen fråga betyder att det inte finns givna svarsalternativ.

Lämna en kommentar